ZDRAVÉ RECEPTY: Asi nám dáte za pravdu, že hranolky jednoducho máme radi. Dnes už však vieme, že ich konzumácia vo fast-foode nie je zrovna najšťastnejším riešením a preto si ich častokrát pripravujeme doma. Ponúkame vám rôzne zeleninové alternatívy hranoliek, ktoré sa pripravujú pečením v rúre (nie smažením na oleji).
Máte radi hranolky? Vyskúšajte zeleninu na spôsob hranoliek
Chutné a zdravé hranolky sa už dnes nepripravujú len zo zemiakov. Taká reďkovka, avokádo, tekvica hokkaido či mrkva sú v porovnaní so zemiakmi hitom dnešnej doby.
Recept 1: REĎKOVKA BIELA
Reďkovka v podobe hranoliek je rovnako chutná ako zemiaky, avšak predsa len o niečo zdravšia.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 2 veľké biele reďkovky
- 2 PL olivového oleja
- Šťava z 1/2 citróna
- Soľ
- Mleté čierne korenie
|
- Rúru si predhrejeme na 200 °C
- Reďkovky ošúpeme a nakrájame do tvaru hranoliek
- V miske ich zmiešame spolu s olivovým olejom, soľou, mletým čiernym korením a šťavou z citróna
- Na plech dáme papier na pečenie, naň poukladáme hranolky a pečieme ich po dobu cca 30 minút
- Počas pečenia hranolky raz otočíme a keď sú mäkké a majú zlatistú farbu, sú hotové
- Takto pripravené hranolky podávame napr. so sójovou tatárskou omáčkou
|
|
|
Recept 2: MRKVA
Takto pripravená mrkva chutí o niečo sladšie ako sladké zemiaky. Veľmi dobre sa však kombinuje s kečupom.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
|
- Rúru si predhrejeme na 200 °C
- Mrkvu ošúpeme, nakrájame na tvar hranoliek a poukladáme ich na plech
- Pokvapkáme ich olivovým olejom, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením
- Pečieme cca 20 minút, pričom ich po 10 minútach raz otočíme
- Pečieme ich dovtedy, pokiaľ nie sú mäkké a chrumkavé
- Podávame ich s obľúbenou omáčkou, prípadne s kečupom
|
|
|
Recept 3: TEKVICA HOKKAIDO
Pečená tekvica na rôzne spôsoby je naozaj veľmi chutná. Takto pripravené hranolky nie sú však žiadnou výnimkou.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 1 stredne veľká tekvica
- Olivový olej
- Cesnak
- Čili
- Soľ
- Mletá červená paprika
|
- Rúru si predhrejeme na 200 °C
- Tekvicu ošúpeme a nakrájame na hranolky
- V miske ich zmiešame s olivovým olejom, roztlačeným cesnakom a čili, posolíme a pridáme mletú červenú papriku
- Poukladáme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a pečieme ich do zlatista a chrumkava cca 30 minút
- Podávame s kečupom, prípadne omáčkou s chrenom
|
|
|
Ak do nášho vyhľadávača zadáte slovo „hokkaido“, nájdete viac receptov s jej obsahom.
Recept 4: AVOKÁDO
Avokádo nie je vhodné len pre našu krásu, či do pomazánok. Rovnako dobre chutí aj v podobe hranoliek.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
Naša rada:
- Namiesto klasickej chlebovej strúhanky môžete použiť napr. kukuričnú či pohánkovú strúhanku
- Avokádo môžete obaliť aj v ovse (rozmixovanom na prášok)
|
- Rúru si predhrejeme na 200 °C
- V miske spolu zmiešame strúhanku so soľou
- Avokáda olúpeme, kôstky vyberieme a nakrájame na mesiačiky, ktoré obalíme vo vajíčku a v strúhanke
- Na plech dáme papier na pečenie, poukladáme naň avokáda, ktoré potrieme olivovým olejom a upečieme do zlatista (v polovici pečenia ich otočíme)
- Podávame napr. s omáčkou s prídavkom citróna, alebo limetky
|
|
|
Viete, ako teda využiť avokádo pre krásu? Ponúkame vám zopár overených návodov.
Veríme, že tieto recepty budú pre vás inšpiráciou a zároveň zdravšou alternatívou za klasické zemiakové hranolky.
Prajeme vám dobrú chuť