piškótové cesto

Celozrnné piškótové cesto bez vajec

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Piškótové cesto je veľmi obľúbené, najmä vďaka ľahkej príprave. Aby sme vám však ponúkli jeho zdravšiu variantu, urobili sme niekoľko zmien, ktoré sme aj v praxi vyskúšali.  

Celozrnné piškótové cesto bez vajec

Bielu múku sme nahradili celozrnnou pšeničnou múkou, a namiesto vajec (normálne by sme potrebovali až 5 ks vajec! Uff, to je dosť!) sme použili rozmixované tofu. Možno sa vám to zdá trochu zvláštne, ale vedzte, že príprava tohto cesta je ešte o niečo menej časovo náročná, pričom cesto zostáva rovnako chutné a najmä zdravé!  

Mohol by vás zaujímať aj článok Ako nahradiť suroviny v pečení – zdravé pečenie

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 bal. bieleho TOFU (nahradí cca 5 vajec)
  • 150 g trstinového cukru
  • 220 g celozrnnej pšeničnej múky hladkej
  • 60 g olivového oleja
  • 60 g vody (ak je cesto príliš tuhé, pridajte viac vody)
  • 1/2 bal. prášku do pečiva

 

Naša rada:

  1. Rúru si predhrejeme na 185 °C
  2. Tofu si mixérom rozmixujeme na hladký krém
  3. Múku zmiešame s práškom do pečiva a necháme chvíľu postáť
  4. Do misky dáme vodu, olivový olej, pridáme trstinový cukor a dôkladne premiešame (dbáme na to, aby sa cukor rozpustil)
  5. Do tejto zmesi pridáme rozmixované tofu a zľahka premiešame. Následne pridáme múku a opätovne zľahka premiešame
  6. Takto pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 185 °C pečieme cca 30 minút
Ďalšie tipy na koláče bez vajec:

Aké varianty sladkých dobrôt môžete vytvoriť?

Vašej fantázií jednoducho nestojí nič v ceste. Ponúkame vám zopár tipov, ktoré vám môžu spríjemniť víkendové pečenie:

Ovocný piškótový koláč - piškótové cesto

 

Ak máte čerstvé ovocie (prípadne aj viac druhov), nakrájajte ho na malé kúsky a pridajte priamo do cesta (aby vám však nespadlo na dno plechu, obalte ho v múke). Vaše piškótové cesto bude nie len chutné, ale aj výborne vyzerať.

 

Orechový piškótový koláč

 

Ak máte radi kakao, pridajte ho spolu s orechmi a hrozienkami priamo do cesta. Nezabudnite nimi však posypať aj vrch koláča.

 

Ovocný piškótový koláč

 

Ak máte dostatok času, prípadne radi experimentujete, môžete si pripraviť napr. vanilkovú plnku či použiť kvalitný ovocný džem. Korpus rozrežete, naplníte plnkou a džemom a na vrch roztriete zvyšnú plnku a obložíte ovocím.

 

Čokoládový piškótový koláč

 

Ak ste čokoholik, pridajte do cesta kakao, kúsky čokolády a roztopenú čokoládu. Cesto naplňte čokoládovo nugátovou plnkou a celý korpus nezabudnite opäť obliať čokoládou.

 

Veríme, že vám naše celozrnné piškótové cesto bez vajec bude chutiť. Ak ste náhodou nestihli náš predošlý recept na celozrnné lístkové cesto, tak si ho určite pozrite.

Prajeme vám dobrú chuť

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dezerty a pečenie

zeleninové rizoto

Jedlá bez mäsa