Pamätáte sa na krehké snehové pusinky z detstva? Ľahučký, jemný a krehký sladký koláčik, ako stvorený na horúce letné dni. Aby boli ešte lepšie, pripravili sme ich tentoraz s čerstvými jahodami s bazalkovým cukrom.
Snehové pusinky s jahodami
Na ich prípravu potrebujete len málo. Vaječné bielka a kryštálový cukor. To je základ. A je na vás, či sa necháte nami inšpirovať a vylepšíte ich jahodami a bazalkovým cukrom. Ich príprava je jednoduchá, treba však rátať s dlhším časom na pečenie, keďže snehové pusinky je treba sušiť pri nižších teplotách.
Jedna dávka vystačí na asi 30 ks malých, alebo asi 20 ks veľkých koláčikov.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 2 bielka (izbovej teploty, ideálne nie úplne čerstvé)
- 130 g kryštálového cukru
- štipka prášku z vínneho kameňa (nemusí byť)
- 250 g čerstvých jahôd
- 40 g kryštálového cukru a 3 väčšie lístky bazalky na ozdobenie
Náš tip: Jahody môžete nahradiť aj iným čerstvým ovocím, napríklad čučoriedkami, malinami a pod.
|
- Do čistej misy dáme bielka a začneme ich šľahať na strednom stupni. Ak pridávate vínny kameň, teraz je ten správny čas.
- Keď sa bielka vyšľahajú tak, že už nie sú tekuté, pridáme polovicu kryštálového cukru a pokračujeme v šľahaní.
- Po zašľahaní prvej časti cukru pridáme druhú a šľaháme až kým sa nám na metličkách nevytvára pevná snehová špička (môže to trvať 5-10 minút).
- Pomocou zdobiaceho vrecúška s ozdobnou špičkou tvarujeme na plech vystlaný papierom rôzne tvary, napríklad venčeky, hniezda alebo len robíme mmalé „pusinky“. Ak nemáte ozdobné vrecúško, použite igelitový sáčok, z ktorého odstrihnete špičku.
- Sušíme asi hodinu pri 100 stupňoch, potom rúru vypneme, ale koláčiky v nej necháme do vychladnutia rúry dosušiť.
- Vychladnuté koláčiky dozdobíme jahodami, nakrájanými na malé kúsky a krátko povarenými (aby pustili šťavu) a posypeme ich bazalkovým cukrom.
- Na bazalkový cukor zmiešame v mixéri alebo ponorným mixérom bazalkové listy a kryštálový cukor.
|
Oslovili vás snehové pusinky bez múky? Nabudúce si ich pripravte rovno viac, dajú sa dobre skladovať vo vzduchotesnej nádobe aj niekoľko dní.