rýchly obed

Cestoviny s orechmi – rýchly obed aj do kancelárie

Print Friendly

Tieto ľahké, chutné a voňavé cestoviny sú tak jednoduché na prípravu, že pokiaľ máte v kancelárii malú kuchynku, pripravíte si rýchly obed z prinesených surovín aj tam. Niektoré veci si však musíte predpripraviť doma.

Rýchly obed so sladkou chuťou pečeného cesnaku a orechov

Treba vopred povedať, že tieto cestoviny sú plné vôní cesnaku, orechov a citrónu, takže keď budete jedlo pripravovať, určite ho neutajíte :)  Aj preto je možno lepšie uvariť si ho doma a do kancelárie vziať už hotové v obedári.  Orechy, petržlenová vňať a citrónová šťava sú zároveň aj potravinami, ktoré má vaše telo rado (čítať viac o zdravotných účinkoch potravín).

Recept pre  4 osoby:

Čo potrebujeme: Postup:
  • 400 g linguine (môžete použiť aj hrubšie špagety)
  • 4-6 strúčikov cesnaku
  • 1 šálka strúhanky
  • 1/2 šálky vlašských orechov
  • kôra a šťava z 1 väčšieho citrónu (najlepšie bio kvalita)
  • 5-6 PL extra panenského olivového oleja
  • hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie podľa chuti

rýchly obed

 

  1. Predhrejte rúru na 200 °C a vložte do nej strúčiky cesnaku v šupke na cca 20-30 minút, v závislosti od veľkosti strúčikov. Vyberte z rúry a keď  sú dosť vychladnuté, olúpte ich a dajte bokom.
  2. Linguine varte podľa pokynov výrobcu do al dente. Medzitým zmiešajte citrónovú kôru a šťavu s pečeným cesnakom, olivovým olejom a štipkou soli. Použite ručný mixér a vytvorte konzistentnú zmes.
  3. V kuchynskom robote mixujte strúhanku spoločne s vlašskými orechmi  ale len tak dlho, aby ostala zachovaná jemne hrubá štruktúra orechov. Túto zmes potom v panvici smažte na rozohriatom olivovom oleji až kým nezačne hnednúť  – asi päť minút. Nepretržite miešajte, aby sa zabránilo spáleniu.
  4. Petržlenovú vňať nasekajte nahrubo – je dôležité, aby bola čo najčerstvejšia.Keď sú linguine dovarené, zlejte vodu, nie však úplne všetku, cestoviny by mali ostať mierne vlhké (cca ¼ šálky vody ponechať). Pridajte citrónovo-cesnakovú omáčku a nasekanú petržlenovú vňať. Dôkladne premiešajte. Pridajte asi 3/4 zmesi opečených orechov so strúhankou do cestovín, premiešajte.
  5. Keď budete cestoviny podávať, na vrch nasypte zvyšnú orechovú zmes a pridajte pár lístkov petržlenovej vňate.

Náš tip:

Podávajte čerstvé a teplé. Hodí sa napr. aj  s restovanou brokolicou alebo na pare pripravenou zeleninou – spravíte tak svoj rýchly obed aj zdravším.

Rýchle recepty

Ak máte recept hotový do hodiny, prípadne za pár desiatok minút, to ešte neznamená, že sa oberáte o pôžitok z chuti. Pár inšpirácií z našej stránky:

Klasické chute v zdravšom prevedení:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče