Máme tu pre vás 3 druhy nielen chutných, ale aj zdravých sladkostí, ktoré pripravíte ako sa hovorí „ľavou zadnou“ a vychutnáte si ich bez výčitiek svedomia. Kokosovo – citrónové raw guľky, grilovaný ananás a ovocné želé.
3 x zdravé sladkosti
Pripravte si tieto chutné sladkosti a majte ich po ruke, keď vás prepadne chuť na sladké. Je to aj výborná voľba na detskú oslavu – deti sa zabavia pri príprave a veľmi im chutia (odskúšane) a vy nebudete mať výčitky, že ste ich zase napchali len prázdnym tukom a cukrom.
Grilovaný ananás
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- ananás
- trstinový cukor (alebo aký preferujete, možete skúsiť aj med)
- škorica
- trochu kokosového oleja
Náš tip:
- môžete nakrájať ananás aj na kocky a tie ogrilovať. Potom sa to jednoduchšie zobe.
- Skúste aj poliať ananás roztopeným maslom s cukrom. Tiež výborné.
|
- Očistíme ananás a nakrájame na plátky cca 1 cm hrubé.
- Zmiešame v miske cukor so škoricou.
- Rozohrejeme grilovaciu panvicu a potrieme ju kokosovým olejom.
- Plátky ananásu ogrilujeme z oboch strán na panvici. Mali by sa na nich urobiť klasické grilovacie prúžky.
- Preložíme na tanier a posypeme zmesou cukru a škorice. Na horúcom ananáse sa trstinový cukor rozpustí a spolu so škoricou vytvoria výborný sladký zlatistý sirup.
|
Kokosovo -citrónové guľky
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 2 šálky strúhaného kokosu
- 1/2 šálky mandlí
- 2-3 PL medu
- šťava z 1 citrónu
- 2 PL kokosového oleja
- trochu kokosu na obalenie
|
- Všetky suroviny dáme do mixéra a mixujeme cca 1 minútu.
- Vytvarujeme z nich guličky, obalíme v kokose a dáme do košíčkov.
- Voilá … hotovo.
- A môžete ich dať ešte na hodinku schladiť (ale nemusíte).
|
Ovocné želé
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 2 šálky čerstvej ovocnej šťavy
- brezový cukor (kokosovy, med) podľa chuti
- 3-4 PL želatíny v prášku
Náš tip:
- vyskúšajte si pripraviť zázvorový odvar s medom a citrónom namiesto šťavy.
- opatrne s pomarančovou šťavou, má tendenciu časom mierne zhorknúť.
|
- Ovocie odšťavíme, pozor na jadierka.
- Do šťavy pridáme cukor podľa chuti, ale môže byť aj bez cukru, keď je ovocie sladké.
- Podľa návodu si pripravíme želatínu, zmiešame so šťavou.
- Zmes vylejeme do nádoby – môžete použiť pekáč (na toto množstvo cca 18×27 cm, silikónové formičky na ľad). Tekutina by mala ísť do výšky aspoň 1 cm.
- Odložíme na niekoľko hodín do chladničky.
- Ak ste použili pekáč, po stuhnutí môžete želé nakrájať na kocky, alebo z plátu vykrajovať formičkami rôzne tvary.
|
Ďalšie tipy na nepečené sladkosti:
Tipy na slané drobnosti:
Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:
Cestoviny a pizza
Jedlá bez mäsa
Dezerty a koláče