zdravé sladkosti

3x zdravé sladkosti bez výčitiek

Print Friendly

Máme tu pre vás 3 druhy nielen chutných, ale aj zdravých sladkostí, ktoré pripravíte ako sa hovorí „ľavou zadnou“ a vychutnáte si ich bez výčitiek svedomia. Kokosovo – citrónové raw guľky, grilovaný ananás a ovocné želé.

3 x zdravé sladkosti

sladkosti

Pripravte si tieto chutné sladkosti a majte ich po ruke, keď vás prepadne chuť na sladké. Je to aj výborná voľba na detskú oslavu – deti sa zabavia pri príprave a veľmi im chutia (odskúšane) a vy nebudete mať výčitky, že ste ich zase napchali len prázdnym tukom a cukrom.

Grilovaný ananás

Čo potrebujeme: Postup:
  • ananás
  • trstinový cukor (alebo aký preferujete, možete skúsiť aj med)
  • škorica
  • trochu kokosového oleja

Náš tip:

  • môžete nakrájať ananás aj na kocky a tie ogrilovať. Potom sa to jednoduchšie zobe.
  • Skúste aj poliať ananás roztopeným maslom s cukrom. Tiež výborné.
  1. Očistíme ananás a nakrájame na plátky cca 1 cm hrubé.
  2. Zmiešame v miske cukor so škoricou.
  3. Rozohrejeme grilovaciu panvicu a potrieme ju kokosovým olejom.
  4. Plátky ananásu ogrilujeme z oboch strán na panvici. Mali by sa na nich urobiť klasické grilovacie prúžky.
  5. Preložíme na tanier a posypeme zmesou cukru a škorice. Na horúcom ananáse sa trstinový cukor rozpustí a spolu so škoricou vytvoria výborný sladký zlatistý sirup.

Kokosovo -citrónové guľky

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 šálky strúhaného kokosu
  • 1/2 šálky mandlí
  • 2-3 PL medu
  • šťava z 1 citrónu
  • 2 PL kokosového oleja
  • trochu kokosu na obalenie
  1. Všetky suroviny dáme do mixéra a mixujeme cca 1 minútu.
  2. Vytvarujeme z nich guličky, obalíme v kokose a dáme do košíčkov.
  3. Voilá … hotovo.
  4. A môžete ich dať ešte na hodinku schladiť (ale nemusíte).

Ovocné želé

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 šálky čerstvej ovocnej šťavy
  • brezový cukor (kokosovy, med) podľa chuti
  • 3-4 PL želatíny v prášku

 Náš tip:

  • vyskúšajte si pripraviť zázvorový odvar s medom a citrónom namiesto šťavy.
  • opatrne s pomarančovou šťavou, má tendenciu časom mierne zhorknúť.
  1. Ovocie odšťavíme, pozor na jadierka.
  2. Do šťavy pridáme cukor podľa chuti, ale môže byť aj bez cukru, keď je ovocie sladké.
  3. Podľa návodu si pripravíme želatínu, zmiešame so šťavou.
  4. Zmes vylejeme do nádoby – môžete použiť pekáč (na toto množstvo cca 18×27 cm, silikónové formičky na ľad). Tekutina by mala ísť do výšky aspoň 1 cm.
  5. Odložíme na niekoľko hodín do chladničky.
  6. Ak ste použili pekáč, po stuhnutí môžete želé nakrájať na kocky, alebo z plátu vykrajovať formičkami rôzne tvary.

zdravé sladkosti

Ďalšie tipy na nepečené sladkosti:

Tipy na slané drobnosti:

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče