Na internete zvyčajne nájdete pod názvom špenátové fašírky iba špenát pomiešaný z vajcom a strúhankou. Toto nie je ten prípad – tento recept je naozaj delikatesa.
Váhali sme, či recept nazvať špenátové fašírky alebo falafel. Sú to samozrejme odlišné jedlá, pričom falafel je už tradične bezmäsitý. Ale aj u nás na Slovensku meníme tradičné recepty na zdravšie, bezmäsité varianty a tento trend neobišiel ani fašírky. Receptov na rôzne zeleninové varianty je mnoho. Tak prečo sa nedržať pri názve našej tradície. Avšak zložením je tento recept prepracovanejší a voňavejší, ako jednoduché zeleninovo-fašírkové recepty.
Špenátové fašírky (falafel) v pita chlebe
Na približne 20 menších fašírok potrebujete:
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 2 1/2 šálky cíceru v konzerve (cícer po vybratí z konzervy vopred dobre osušte)
- 1 malá cibuľa jemne nakrájaná
- 1 strúčik cesnaku
- 1 1/2 šálky čerstvého špenátu (balený)
- 1 1/2 ČL sušenej petržlenovej vňate
- 1/2 ČL rasce
- 1/2 ČL mletého koriandru
- 1/2 ČL soli
- 1/4 šálky + 2 PL múky
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 2 PL strúhanky
- Domáci pita chlieb (alebo kúpený v pekárni)
- Ak chcete ostať pri zdravom jedle, ako dresing použite domácu sójovú majonézu /recept/, do ktorej pridajte citrónovú šťavu podľa chuti.
|
- Cícer, cibuľu, cesnak, špenát a petržlenovú vňať mixujte v kuchynskom robote kým sa nevytvorí konzistentná zmes. Zvládne to aj ponorný mixér, ak nemáte robot.
- Zmiešajte rascu, koriander, soľ, múku, prášok do pečiva a sódu do veľkej misy pridajte rozmixovanú zmes špenátu a cíceru. Dobre premiešajte s drevenou varechou a uistite sa, že sa všetko dobre premiešalo a nezostali žiadne suché hrčky.
- Na záver pridajte strúhanku a dobre premiešajte. Ak by zmes nebola úplne súdržná, pridajte viac strúhanky.
- V hlbokej panvici si pripravte dostatok oleja na fritovanie a rozohrejte ho (môžete použiť aj fritézu). Zo zmesi tvarujte mierne sploštené guľky o veľkosti väčšieho orecha a opatrne ich ponárajte do horúceho oleja. Fritujte každú fašírku po dobu asi 5 minút, kým nie sú dohneda opečené.
- Servírovanie: pita chlieb nakrojte, vložte do neho zmes listového šalátu, príp. ďalšiu čerstvú zeleninu podľa chuti. Potom pridajte do každého chlebu fašírky a ochuťte majonézou.
|
Dúfame, že vám naše špenátové fašírky budú chutiť. Želáme dobrú chuť!
Vyskúšajte ďalšie chutné recepty na fašírkovú tému:
Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:
Cestoviny a pizza
Jedlá bez mäsa
Dezerty a koláče
Zdroj obr.: dreamstime.com