Ajurvéda bylinky a korenie

Ajurvéda – bylinky a korenie, ktoré dokážu liečiť

Print Friendly

Fakt, že bylinky a korenie dodávajú nášmu jedlu nielen chuť a arómu, ale majú aj liečivý vplyv na náš organizmus je vám už veľmi dobre známy. Hovorí o tom aj systém tradičného indického lekárstva – ajurvéda. V našom prechádzajúcom článku o bylinkách a korení, ktoré v kuchyni dokážu liečiť ste sa už mali možnosť dozvedieť všetky potrebné informácie o najpoužívanejších bylinkách či korení v našej kuchyni. 

Ajurvéda – bylinky a korenie, ktoré dokážu liečiť

Ajurvéda je starobylý systém liečenia, ktorý pochádza z Indie. Jej neodmysliteľnou súčasťou je aj stravovanie a príprava zdravého jedla, pričom sa dôraz kladie práve na koreniny a bylinky. Nebojte sa preto experimentovať a pripravte si tento zaujímavý chuťový zážitok. Tie, ktoré vám dnes predstavíme sú na našom trhu už bežne dostupné.

Adžvan

Bylinky Adžvan

Tieto semienka majú naozaj zaujímavú chuť, z pohľadu zdravia:

  • podporujú trávenie
  • pomáhajú pri problémoch spojených s prejedaním sa
  • znižujú horúčku
  • posilňujú pečeň a slezinu
  • majú stimulujúce a afrodiziakálne účinky

Konzumujte ich s jedlami obsahujúcimi obilniny, strukoviny, prípadne ich zopár pridajte do chleba.

Čierna rasca

Bylinky Čierna rasca

Toto korenie má pôvod v Egypte, má veľa liečivých látok, ktoré z pohľadu zdravia pomáhajú:

  • pri tráviacich problémoch
  • pri rakovine pankreasu
  • pri kožných a dýchacích ochoreniach, ako napr. kašeľ či astma
  • pri bolestiach hlavy a zubov 

Toto korenie sa používa na prípravu jedál v Indii či krajinách Stredného východu, teda na prípravu karí, ryžových jedál, polievok alebo omáčok.

Limetka kaffir

ajurvéda Limetka kaffir

Používa sa predovšetkým v thajskej kuchyni, ale aj ďalších krajinách juhovýchodnej Ázie a Indie. Jedlám dodáva jemne citrusovo-horkastú chuť.

Pre naše zdravie:

  • pôsobí protizápalovo
  • bojuje voči baktériám
  • je účinným prostriedkom v prevencii rakoviny

Používa sa do polievok, thajského karí, kokosovej omáčky alebo do marinád na mäso.

Kardamóm

Kardamóm

Starovekí Gréci, Egypťania ho považovali za afrodiziakum, preto ho pridávali do nápojov lásky.

Pre naše zdravie:

  • zmierňuje negatívne účinky kofeínu (zrniečka sa pridajú do kávy či čierneho čaju)
  • sú účinným liekom pri zápaloch dutín a tvorbe hlienu
  • podporujú trávenie
  • posilňujú srdce 

Je bežnou súčasťou indického čaju, používa sa do dezertov: mrkvová chalva či ryžový puding.

Koriander

ajurvéda Koriander

Pre naše zdravie:

  • zlepšuje trávenie 
  • znižuje horúčku
  • pomáha proti páleniu záhy
  • zlepšuje vstrebávanie ostatných korenín
  • stimuluje tvorbu inzulínu a znižuje krvný cukor
  • pôsobí protizápalovo a znižuje cholesterol

Semienka koriandra môžeme použiť do čaju, prípadne ich podrviť, opražiť na oleji a orestovať s rôznymi druhmi zeleniny.

Čierne horčičné semienka

Čierne horčičné semienka

Aj napriek tomu, že existuje mnoho druhov horčíc, ajurvéda odporúča práve čiernu. Toto korenie má nielen zahrievajúci účinok, ale aj ostrú chuť.

Pomáha pri:

  • kožných ochoreniach
  • pomalom trávení
  • dýchacích problémoch
  • problémoch s parazitmi

Môžeme ich pridať nielen do akéhokoľvek slaného jedla, ale aj na prípravu čatní.

Ajurvéda hovorí o pozitívnych účinkoch byliniek a korenia na naše zdravie a nám ostáva len odporúčať, aby ste ich vyskúšali.