Dnes budeme piecť niečo slané. Pripravíme si šikovné chlebové jednohubky, ktorým neodoláte. Využijeme to, že je všade plno byliniek, ozdobíme si ich olivami, orechami či syrom a môžeme si ich len tak „zobkať“, alebo si ich vychutnať s nejakou dobrou nátierkou.
Chlebové jednohubky
Nebojte sa miešať múky. V našom recepte na chlebové jednohubky sme skombinovali hneď tri a dobre sme urobili. Hladká biela, ražná a špaldová múka premenili klasické kysnnuté cesto na výnimočné chlebové, s nenapodobiteľnou vôňou a chuťou.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 500 g hladkej múky (skúste 1/3 hladká biela, 1/3 hladká špaldová, 1/3 ražná)
- 1 balenie sušeného droždia
- 300 ml vlažnej vody
- 50 ml olivového leja
- 2 ČL soli
- 2 ČL sušeného oregana
- 1 ČL sušeného cesnaku (alebo rasce)
- Na ozdobenie vlašské orechy, olivy, prípadne syr, klobáska a pod.
|
- V mise zmiešame všetky suché prísady.
- Pridáme vodu,olej a bylinky a buď v mixéri alebo ručne vypracujeme vláčne, nelepivé cesto. Keď miesite ručne, bude to trvať asi 10 minút kým bude mať cesto správnu konzistenciu.
- Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto dáme na pracovnú dosku, rozdelíme ho na asi 30-40 menších kúskov, ktoré vytvarujeme do bochníčkov a rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Do každého bochníčka vtlačíme orech, olivy a pod. a necháme ich ešte asi pol hodinu podkysnúť.
- Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov. Jednohubky pred pečením potrieme olivovým olejom.
- Pečieme 15 minút. Podávame vychladnuté.
|
Ak vám chutili naše chlebové jednohubky, vyskúšajte aj iné chlebové dobroty, ako napr.naše domáce špaldové bagety.
Čerstvo napečené pečivo výborne chutí s nátierkami. Skúsili ste už zelenú tofu nátierku alebo dipy ku grilovačke?
Cestoviny a pizza
Dezerty a pečenie
Jedlá bez mäsa