ZDRAVÉ RECEPTY: Čokoládovo cviklový koláč je šťavnatou kombináciou čokolády a cvikle. Cvikla, podobne ako tekvica a cuketa je univerzálna zelenina a hodí sa na šťavy, do šalátov a aj do koláčov.
Čokoládovo cviklový koláč
Tento šťavnatý a jemný cviklový koláč je aj ľahký na trávenie. Jeho základ tvoria mandle a cvikla. Múku sme použili len na vysypanie plechu.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 330 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70 %)
- pohánková múka (príp. špaldová)
- olivový olej
- 280 g surová cvikla ( červená repa )
- 4 vajcia
- 160 g trstinového cukru
- 140 g mletých mandlí
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
Naše rady:
- Čokoládu roztopte bez pridania masla, vody a iných pridaných ingrediencií
- Ak sa večer chystáte do divadla či kina, pri práci s repou použite rukavice
- Aby sa vám s koláčom ľahšie manipulovalo, môžete na spodok formy použiť papier na pečenie
- Koláč je správne upečený vtedy, ak je špáradlo, ktoré ste pred koncom pečenia pichli do jeho stredu, suché
|
- Rúru si predhrejeme na 185°C a uvaríme cviklu
- Dno a boky tortovej formy vymažeme olivovým olejom a vysypeme pohánkovou múkou (prebytočnú múku odstránime)
- 230 g čokolády nalámeme na malé kúsky a roztopíme. Roztopenú ju premiestnime na teplé miesto
- Uvarenú repu si ošúpeme, rozkrojíme na štvrtinky a na hrubšom strúhadle ju nastrúhame (ak radi skúšate, môžete ju pridať aj surovú)
- Bielka oddelíme od žĺtkov, pričom žĺtka zmiešame s repou v miske a bielka vyšľaháme do tuhej peny
- Do misky s repou a žĺtkami pridáme cukor, mandle, prášok do pečiva, kakao a rozpustenú čokoládu a dobre premiešame
- 1/4 snehu z bielkov dobre premiešame so zmesou z červenej repy, následne pridáme zvyšnú časť bielkov a už len zľahka premiešame
- Koláč pečieme v rozohriatej rúre cca 45-50 minút, následne ho vyberieme a necháme vychladnúť
- Zvyšok čokolády opäť roztopíme, nalejeme na vychladnutý koláč a podávame. Tento koláč môžeme (ale nemusíme) podávať napr. s bielym jogurtom.
|
|
|
Veríme, že ste v našom recepte na čokoládovo cviklový koláč našli inšpiráciu a že cviklu využijete aj v príprave ďalších chutných koláčov.
Ďalšia inšpirácia na využitie cvikle:
Čokoládové dezerty
Kliknite na obrázok pre ďalšie výborné čokoládové dezerty
Prajeme vám dobrú chuť