cviklový sirup

Cviklový sirup – vitamínová bomba vždy po ruke!

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Recepty s cviklou poskytujú nášmu organizmu mnohé pozitívne zdravotné účinky. Dnes vám prinášame recept na cviklový sirup, ktorý ak si raz pripravíte, budete mať túto vitamínovú zásobu vždy po ruke.

Cviklový sirup – vitamínová bomba vždy po ruke!

Či už cviklová šťava, koláč z cvikle alebo cviklový šalát si vždy vyžadujú nejaký ten čas na prípravu. Ak si však pripravíte náš cviklový sirup, môžete ho odložiť do špajze a mať ho tak vždy po ruke na dlhšie obdobie.

Prečo je teda cvikla zdravá?

  • má očistný vplyv pre náš organizmus
  • podporuje tvorbu červených krviniek
  • má blahodárne účinky na poškodenú pečeň
  • obsahuje organické minerálne soli, ktoré obnovujú vážne poškodené bunkové tkanivá (dlhodobou konzumáciou alkoholu)
  • priaznivo vplýva na pevnosť kostí, väzivových tkanív, nechtov
  • je vhodná pre ľudí so zvýšenou činnosťou štítnej žľazy
  • je vhodná pre ľudí s chrípkou a nachladnutím (urýchľuje liečbu)

Upozornenie: pri pití šťavy z cvikle treba postupovať obozretne, pretože nadmerné množstvo môže privodiť nevoľnosti

RECEPT: Cviklový sirup

cviklový sirup 2

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 kg nastrúhanej cvikle
  • 3 litre vody
  • 3 kg cukru
  • 100 g kyseliny citrónovej
  • Za hrsť malín, príp. jahôd alebo iného ovocia

 

 

  1. Do hrnca dáme cviklu, pridáme vodu a varíme cca 1,5 až 2 hodiny
  2. Scedíme, pridáme cukor, kyselinu citrónovú a dobre rozmixované ovocie
  3. Všetko spolu dobre premiešame a necháme prevariť
  4. Horúci sirup nalejeme do pripravených fliaš, dobre uzavrieme a zabalíme do deky, kde ich necháme vychladnúť do ďalšieho dňa
  5. Takto pripravené odložíme na tmavé miesto a použijeme podľa potreby

Prajeme vám dobrú chuť a veríme, že si okrem cviklovej šťavy obľúbite aj tento náš cviklový sirup.