hruskovy kolac

Hruškový koláč s karamelom zo špaldy

Print Friendly

Predstavte si spojenie voňavej hrušky, sladkého karamelu a šťavnatého cesta so špeciálnym, doma namiešaným jesenným korením. Presne tieto ingrediencie sme správne skombinovali a napiekli pre vás hruškový  koláč s karamelom zo špaldovej múky a z hnedého cukru.

Hruškový koláč s karamelom zo špaldy

Okrem toho, že si dnes spolu upečieme skvelý jesenný dezert, naučíme vás namiešať si doma špeciálne jesenné korenie, ktoré môžete použiť pri pečení perníka, koláčov ku káve alebo čaju či chutných malých chrumkavých koláčikov. Namiešajte si ho rovno viac a v uzavretej sklenenej nádobe vám vydrží až do jari. Pustime sa teda spolu do pečenia, na jeho konci nás čaká úžasný hruškový koláč s karamelom.

Čo potrebujeme: Postup:
Na cesto:

Na karamel:

  • 50 g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • Plus asi 3 veľké tvrdšie hrušky

 

Náš tip:

  • Ak patríte medzi tých, ktorí museli zo svojho jedálnička vylúčiť laktózu, nezúfajte. Obrátený hruškový koláč si viete pripraviť aj z rastlinných verzií použitých mliečnych výrobkov. Maslo nahraďte rastlinným tukom a namiesto klasického mlieka odporúčame použiť neutrálny sójový nápoj, ktoré nebude prebíjať chuť korenín.
  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  2. Vo väčšej mise zmiešame suché prísady (špaldovú múku, kypriaci prášok a zmes korenia). Poriadne premiešame, aby sa korenie rovnomerne rozvrstvilo.
  3. V inej mise vymiešame zmäknuté maslo so 100 g hnedého kryštálového cukru do nadýchanej konzistencie.
  4. Pridáme celé vajcia a opäť riadne premiešame.
  5. Do maslovej zmesi pridáme asi polovicu múkovej zmesi a mixérom vmiešame. Prilejeme mlieko a premixujeme a napokon dosypeme druhú polovicu sypkej zmesi a premiešame.
  6. V panvici dáme topiť maslo a zvyšných 100g cukru, kým sa úplne cukor nerozpustí. Túto zmes nalejeme do tortovej formy alebo okrúhleho plechu na pečenie.
  7. Na karamel poukladáme na plátky nakrájané hrušky tak, aby sa prekrývali a neostávalo voľné miesto. Pre lepšiu chuť dajte kľudne dve vrstvy hrušiek.
  8. Na hrušky opatrne nalejeme cestovú zmes a dáme piecť asi na 30-40 minút. Pomocou špajle odskúšajte, či je cesto prepečené (ak ju po zapichnutí do stredu koláča vytiahnete suchú, koláč je hotový).
  9. Vyberieme z rúry, necháme úplne vychladnúť a pred podávaním môžeme dozdobiť vyšľahanou neosladenou šľahačkou alebo tekutým karamelom.

hruskovy kolac

 

Vrelo odporúčame odskúšať tento hruškový koláč, je úžasný. Dobrú chuť prajeme.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími úžasnými koláčikmi – dezerty a pečenie

 

 

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče