ZDRAVÉ RECEPTY: Jablkový koláč je ideálnym dezertom v čase, keď máme k dispozícii dostatočné množstvo napr. sladkých jesenných jabĺk. Rôzne druhy múk dodávajú tomuto receptu nezameniteľnú chuť. Kombináciu hrozienok, orechov a škorice ocenia najmä deti.
Jablkový koláč
Príprava receptu na jablkový koláč vám zaberie cca 45 minút.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 150 g pohánkovej múky
- 150 g ovsenej múky
- 300 g hladkej špaldovej muky
- 1 bal. prášku do pečiva
- 250 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1/2 ČL soli
- 250 ml mlieka (ovsené, sójové, príp. kravské)
- 1 1/2 kg jabĺk
- kôra z 1 citróna
- 5 PL citrónovej šťavy
- 130 g cukru
- 1 ČL mletej škorice
- hrozienka
- lieskové oriešky
- 200 ml marhuľovej marmelády
Poleva:
- 100 g práškového cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
|
- Z múky, prášku do pečiva, masla, cukru, soli a mlieka vypracujeme cesto, ktoré necháme odstáť v chladničke cca 1 hodinu
- Jablká ošúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle, premiešame s citrónovou šťavou, cukrom, škoricou, hrozienkami a lieskovými orieškami
- Rúru vyhrejeme na 185 °C
- Cesto rozvaľkáme, vyložíme ním dno a bočné steny plechu. Na cesto rozotrieme jablkovú zmes a zo zvyšného cesta narežeme pásiky, z ktorých na vrchu koláča vytvoríme mriežku
- Koláč pečieme v rúre cca 30 minút
- Upečený koláč necháme chvíľu odstáť a mriežku na koláči potrieme marmeládou
- Z citrónovej šťavy a práškového cukru vymiešame polevu a natrieme ňou povrch koláča
|
|
|
Jablká môžete aj nakrájať na kolieska, a jablkový koláč môžete tiež posypať vlašskými orechami.
Prajeme vám dobrú chuť