Jarabina vtáčia – liečebné účinky a recepty pre zdravú jeseň
Liečivé rastliny: Jarabina vtáčia je strom dosahujúci výšku 15 m, ktorého plody sú strapce bobúľ sfarbených od svetlooranžova do sýto červena. U nás je známa najmä kvôli plodom, ktoré sa používajú na dekoráciu. Už len málo ľudí vie, že plody sú liečivé a dajú sa použiť aj v kuchyni. Taktiež sú liečivé kvety a listy stromu.
Oddávna sa verilo, že jarabina má silné magické vlastnosti. Ako rituálnu rastlinu ju využívali už starí Slovania, Škandinávci a národy Ázie. Predovšetkým sa verilo, že má schopnosť ochraňovať od čarov, prekliatia a urieknutia. Používali ju na ochranu príbytkov, ľudí a dobytka. Ženy pri nej hľadali pomoc pri neplodnosti a ženských chorobách.
Jarabina obsahuje mnohé pre organizmus prospešné látky
Má vysoký obsah vitamínu C a preto sa nazýva aj citrónom severu (podobne ako rakytník).
Ďalej obsahuje karotenoidy, kyselinu jablčnú, železo, vápnik, jód, flavonoidy (kvercetín – prírodné antihistaminikum, rutín – podpora zdravých ciev), triesloviny, pektín, fytoestrogény (látky podobné ženským hormónom), magnézium, draslík, vápnik.
Plody
Plody sa zbierajú podľa druhu od septembra do novembra, keď sú mäkké. Niektorí ich nechávajú prejsť prvými mrazíkmi, podobne ako trnky, aby boli sladšie. Zbierajú sa zrelé plody, mali by mať jemne horkastú zvieravú chuť. Po zbere sa rýchlo sušia, najprv na vzduchu a potom v rúre, aby si zachovali farbu, alebo tepelne spracovávajú. Pripravujú sa z nich šťavy, džem, kompót, víno, sirup, čaj, dajú sa použiť na výrobu octu.
Podobne ako pri iných rastlinách aj tu platí, že divá odroda má trpkejšiu príchuť ako šľachtená. Preto ak nájdete jarabinu, najprv ochutnajte, či vám chuťovo vyhovuje.
Neodporúča sa konzumácia veľkého množstva čerstvých plodov, nakoľko, obsahujú kyselinu parasorbovú, ktorá môže spôsobiť podráždenie sliznice žalúdka a čriev a spôsobiť nevoľnosť. Sušením a tepelnou úpravou táto vlastnosť zaniká (kyselina parasorbová sa štiepi na netoxickú kyselinu sorbovú).
Kvety a listy
Kvety sa zbierajú v plnom kvete v máji. Obsahujú látky podobné ženským hormónom (fytoestrogény) a používajú sa pri menštruačných a klimakterických problémoch.
Listy pomáhajú znižovať horúčku, podporujú látkovú výmenu, pomáhajú pri črevných a reumatických problémoch a pri problémoch s močovým ústrojenstvom. Znižujú vysoký tlak a upravujú hladinu cholesterolu v krvi.
Zdravotné účinky
- používa sa pri hormonálnej nerovnováhe (podpora činnosti vaječníkov)
- zmierňuje silné krvácanie (menštruačné, krvácanie z nosa)
- podporný prostriedok pri odvápňovaní v období menopauzy
- úprava menštruačného cyklu, klimakterické problémy, sterilita
- s jarabinou oskorušovou sa používa na likvidáciu cýst
- podporuje vylučovanie žlče
- upravuje peristaltiku čriev pri riedkej stolici a zápche
- pôsobí močopudne, podporuje vylučovanie piesku z ľadvín
- priaznivo pôsobí pri reumatizme a DNE
- pôsobí potopudne
- pomáha pri prechladnutí
- podpora pri chudokrvnosti
- znižuje plynatosť
Kontraindikácie
- zvýšená zrážanlivosť krvi (sklon k trombózam)
- zvýšená žalúdočná kyselina
- pri častej hnačke
Neodporúča sa konzumácia veľkého množstva čerstvých plodov, nakoľko kyselina parasorbová, ktorú plody obsahujú dráždi sliznicu čriev a žalúdka, čo môže vyvolať zápal, zvracanie, hnačky a poškodenie obličiek. Sušením a tepelnou úpravou sa táto kyselina rozkladá.
Recepty
- Jarabina sa môže použiť ako náhrada brusníc.
- Výborná je v kombináciou so škoricou a klinčekmi, ktoré možme pridať do kompótu, sirupu, marmelády, čaju, atď.
- K mäsu sa z nej môže urobiť omáčka (jarabinu podusíme, prepasírujeme, osolíme. Môžme pridať šľahačku. Povaríme do zhustnutia)
- umyte a vysušte jarabinu, dajte do ½ l nádoby a zalejte tekutým medom. Užívať po 2 PL 3x denne
Jarabinový čaj
Jarabinový čaj vám pomôže prekonať jesennú nepohodu a neprechladnúť:
- zmiešame 2 PL sušenej jarabiny, 1 PL sušených plodov čiernej ríbezle a 1 PL sušených listov čiernej ríbezle
- zmiešame, zalejeme horúcou vodou do termosky a necháme cez noc odstáť
- pije sa ako bežný čaj
- podobne môžme pridať aj šípky
Šťava z plodov jarabiny
1/
- umyjeme zrelé nepoškodené plody a prelejeme vriacou vodou
- pomelieme na mlynčeku na mäso a vyžmýkame cez gázu
- pre zlepšenie chuti, môžme pridať med
- užíva sa ¼ pohára šťavy s medom a pridá sa rovnaké množstvo mlieka, 3x denne pred jedlom
- hypovitaminóza, anémia, ateroskleróza, asténia (celková telesná vyčerpanosť), podagra, čierny kašeľ, ochorenia pečene, žlčníka a ľadvín, dismenorea, atď.
2/
- 1 kg jarabiny
- 2 šálky cukru
- 1,5 l vody
- plody umyť, pridať vodu a variť do zmäknutia.
- prepasírovať, pridať cukor a sterilizovať – ½ l nádoby 20 minút, 1 l pol hodinu
Sirup z jarabiny
- sirup sa pripravuje zo šťavy plodov a nerafinovaného cukru v pomere 1:1
- zmes varíme na miernom ohni za sústavného miešania dovtedy, kým nemá konzistenciu sirupu
- protizápalové účinky, znižuje teplotu, potopudné, močopudné, reumatizmus, kamene v obličkách, alebo v močovom mechúre
- užíva sa 1 PL 3-4 x denne
- každý deň zjesť 1 PL šťavy (alebo pár čerstvých plodov) – pomáha všetkým, nakoľko obsahuje veľa vitamínov a mikroelementov
Marmeláda z jarabiny
- 1 kg jarabiny
- 1 kg cukru
- plody umyť, zaliať vodou a variť do zmäknutia
- prepasírovať, pridať cukro a variť ako bežnú marmeládu
- môžme do nej pridať škoricu a klinčeky
Odvar z kvetín
- 1 ČL suchých kvietkov zaliať pohárom vriacej vody a nechať vrieť ešte minútu. Potom vypnúť a nechať stáť ešte hodinu.
- pije sa teplý, po ¼ pohára 3-4 krát denne pri strume, diabete, prechladnutí, klimaktériu
Odvar z listov
- 1PL čerstvých, rozdrvených listov zaliať 1 pohárom vriacej vody a nechať odstáť pod pokličkou na teplom mieste 1 hodinu
- pije sa pri paradentóze, skorbute, avitaminóze a chudokrvnosti
Odvar z plodov
1/
- 1 PL rozdrvených suchých plodov, alebo 1 PL kašičky z čerstvých plodov zaliať pohárom vriacej vody a nechať odstáť 4 hodiny a scediť.
- pije sa ½ pohára 3 x denne pred jedlom
- diabetes, struma, avitaminóza, bolesť žalúdka a črevné problémy, problémy s pečeňou a ľadvinami
2/
- 1 PL suchých rozdrvených plodov sa zaleje 300 ml vody a variť 10 minút.
- nechať odstáť na teplom mieste 1 hodinu a scediť
- pije sa 3x denne pred jedlom
- avitaminóza, chudokrvnosť, struma, klimaktérium, diabetes, po ožarovaní
3/
- 20 g sušených plodov rozdrviť (30g čerstvých), vysypať do termosky, zaliať pohárom vrelej vody
- nechať odstáť 4 hodiny pri občasnom pretrasení, potom scediť a vyžmýkať plody do termosky
- užívať ½ pohára 2-3 x denne
- podporný prostriedok pri ateroskleróze, reumatizme, prechladnutí, dysmenorea, problémy s pečeňou a ľadvinami, krvácanie
Odvar z kôry
- 1 ČL rozdrvenej suchej kôra sa zalieva 300 ml vody a nechá vrieť 15 minút.
- nechať odstáť 6 hodín v termoske a scediť
- užíva sa 2 PL 3x denne pri vysokom tlaku, ateroskleróze a klimaktériu.
Tinktúra
- pohár rozdrvených čerstvých plodov sa zaleje 1 l vodky a nechá sa odstáť 2 týždne na tmavom mieste pri izbovej teplote.
- po 2 týždňoch precediť
- Uužíva sa po 1 ČL 3x denne pri klimaktériu, strume
Ďalšie recepty
- umyte a vysušte jarabinu, dajte do ½ l nádoby a zalejte tekutým medom. Užívať po 2 PL 3x denne
- plody sa dajú zamraziť a použiť neskôr
Pleťová maska
- ľudový recept odporúča masku z jarabiny na oživenie a očistenie pleti, vyhladzuje vrásky a dáva pleti pekný ružový odtieň
- rozdrvíme hrsť jarabiny, pridáme 1Čl medu a ak je masa suchá aj trochu teplej vody
- nanesieme na tvár, krk a dekolt na ½ hodinu
- zmyjeme najprv prevarenou vodou izbovej teploty a potom studenou tichou minerálkou, alebo odvarom z mäty
- vraj už prvých 5-6 masiek ukáže výsledky
Naše tipy
- plody sa dajú zamraziť a použiť neskôr
- aby zemiaky lepšie prezimovali, tak ich na zimu presýpajú nadrobno nasekanými listami jarabiny. Fytoncídy, ktoré jarabina obsahuje zabraňujú hnitiu
- v poľných podmienkach používali jarabinu na čistenie stojatej vody tak, že vetvičku jarabiny vložili do nádoby s vodou na niekoľko hodín.
Jarabina má desiatky možných využití. Zároveň môžete jej zbieranie využiť ako krásny výlet do prírody s celou rodinou. Vrátite sa s krásnymi plodmi a môžete sa pustiť do prípravy niektorého z horeuvedených receptov.
Ak pestujete rakytník a chcete sa o ňom viac dozvedieť pozrite si článok Rakytník rešetliakový – citrónovnik severu
Pozriete si aj ďalšie recepty kategórie Ako si pripraviť a Zdravé potraviny