linecké koláčiky

Linecké koláčiky s ovocím a s plnkou na 3 spôsoby

Print Friendly

Sezóna bobuľového ovocia je v plnom prúde a bola by veľká škoda nevyužiť tieto sladké a zdravé dary prírody. Upečte si spolu s nami výborné, zaujímavo tvarované a veľmi jednoduché linecké koláčiky v mini verzii s čerstvým ovocím. Ingrediencie na ich prípravu máte určite doma a príprava cesta je veľmi jednoduchá. A ovocie? Aké sa vám zažiada. Jahody, maliny, čučoriedky, ríbezle, černice – ktoré si vyberiete?

Linecké koláčiky s čerstvým ovocím a s plnkou na 3 spôsoby

Takto pripravené linecké koláčiky sa dajú predpripraviť a napiecť vopred. Nenaplnené koláčiky sa dajú zamraziť aj na mesiac-dva a vás už neprekvapí žiadna neohlásená návšteva.

 

Čo potrebujeme: Postup:
Na cesto:

  • 100 g mäkkého masla
  • 2 ČL práškového cukru
  • Štipka soli
  • 2 ČL bieleho jogurtu
  • 160 g hladkej múky (my sme použili špaldovú)

Tri druhy rýchlych plniek do koláčikov:

Vanilková: 1 vanilkový puding, 250 ml mlieka, 2 PL kryštálového cukru, 100 ml šľahačkovej smotany. Puding uvarte podľa návodu, ale použite len 250 ml mlieka. Po uvarení nechajte úplne vychladnúť a pred podávaním doňho vmiešajte vyšľahané šľahačku. Pomocou zdobiaceho vrecka naplňte koláčiky a ozdobte čerstvým ovocím podľa vlastného výberu.

Čokoládová: rovnaký postup a suroviny ako pri vanilkovej plnke, ale do ešte teplého pudingu vmiešajte 50 g horkej čokolády. Zvyšok postupu je opäť rovnaký.

Z čerstvého syra: 2 balenia čerstvého syra, 4 PL práškového cukru, šťava z polovičky citróna. Všetko vymiešame vidličkou do hladkého krému a zdobiacim vreckom naplníme koláčiky a dozdobíme ovocím.

 

  1. Práškový cukor premiešame s múkou, pridáme soľ a nakoniec pridáme zmäknuté maslo.
  2. V mixéri všetky spomínané ingrediencie premiešame, kým nám nevznikne mrvenička.
  3. Pridáme biely jogurt a znovu premiešame, kým sa nám nevytvorí vláčne cesto.
  4. Cesto necháme 10 minút odpočinúť v chladničke. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 180 stupňov. Pripravíme si valček, vykrajovátko a formu na mini-muffiny.
  5. Cesto vyvaľkáme asi na 3 mm a vykrajujeme kolieska o čosi väčšie ako je otvor na muffin, na ktorý položíme vykrojené koliesko a zatlačíme ho dnu. Cesto sa tak pekne vyformuje do malého „kalíška“.
  6. Dno kalíškov poprepichujeme vidličkou a pečieme asi 15 minút, kým cesto nezačne jemne hnednúť.
  7. Necháme úplne vychladnúť, potom plníme rôznymi plnkami a zdobíme ovocím.

 

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče

 

 

 

 

 

 

Linecké koláčiky v tvare košíčkov sú ideálnym dezertom, ktorého sa neobjete. My sme vám dali návod na tri rôzne druhy. Podeľte sa s nami o vaše verzie!

linecké koláčiky Linecké koláčiky