Objavte čaro sójového nápoja
Výhody rastlinnej alternatívy kravského mlieka využívajú najmä priaznivci zdravej výživy a ľudia s alergiami. Sójové mlieko je však vhodným spestrením pre každého. Či už si ho pripravíte sami, alebo kúpite hotový produkt, určite zistíte, že v kuchyni má veľa výhod.
Hlavnou zložkou sójového nápoja, ako už názov napovedá, sú sójové bôby. Proces výroby je veľmi jednoduchý. Hlavými prísadami sú iba sója, voda a prípadne štipka soli. Finálny produkt vzniká opakovaným namáčaním, drvením a varením bôbov. Poslednou fázou je mixovanie s vodou a následné precedenie. Napriek tomu že je proces prípravy veľmi jednoduchý, zaberie dosť času. Ušetriť ho môžete kúpou hotového výrobku.
V kuchyni je plnohodnotnou náhradou
Pri prechode na sójové mlieko prichádza často otázka, či dokáže plnohodnotne nahradiť kravské mlieko aj pri príprave tradičných jedál.
Využitie nápoja je v skutočnosti veľmi široké. Jeho chuť výborne zapasuje ku cereáliám na raňajky, pričom dobrou voľbou je aj pri príprave zdravého smoothie. Sójové mlieko si ale poradí aj s náročnejšími receptmi. Vhodnou alternatívou je napríklad pri tvorbe marinád a omáčok a zvládne aj zložité zapekanie a gratinovanie.
Výnimkou nie sú ani sladkosti. Labužníci si môžu pochutnať na ovocných palacinkách alebo čokoládovom dezerte, ktorý navyše pripravia behom pár minút.
Výživnejší ako klasické mlieko
Výhodou sójového nápoja, popri všestrannom využití v kuchyni, ostáva jeho vysoký obsah výživových látok. Nielen, že v porovnaní s kravským mliekom obsahuje výrazne menej chemikálií, kalórií a tuku, ale zároveň neobsahuje ani žiaden cholesterol. Pre alergikov je plusom tiež absencia laktózy a lepku.
Navyše je rastlinný nápoj významným zdrojom bielkovín, železa a celého radu dôležitých vitamínov B. Vďaka svojmu zloženiu je veľmi ľahko stráviteľný, pričom pri pravidelnej konzumácii vie dokonca slúžiť ako prevencia srdcových a cievnych ochorení. Na svedomí to majú tuky, ktoré tvoria zväčša nenasýtené mastné kyseliny.
Upravte si chuť podľa seba
Sójové mlieko môžete využiť aj ako základ na vytvorenie ďalšieho nápoja s novou príchuťou. Vyskúšajte napríklad domáce mandľové mlieko, ktorému okrem orechov dodá správnu chuť tiež med a trocha škorice.