ZDRAVÉ RECEPTY: Vianoce sa pomaly, ale isto blížia a my sme sa rozhodli, že vám prinesieme zopár zaujímavých receptov, ktoré by ste mohli vyskúšať. Pečená pražma je v porovnaní s kaprom či lososom rovnako zaujímavá, a preto začíname práve touto rybou.
Pečená pražma: vyskúšajte na Vianoce
Táto ryba sa v našich končinách stáva pomerne obľúbeným typom morskej ryby, najmä vďaka výbornej chuti mäsa a malému obsahu kostí.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 4 pražmy
- 130 g stonkového zeleru
- 400 g cherry paradajok
- 60 ml bieleho vína
- 1 stredne veľká cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- Šťava z 1 citróna
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Olivový olej
- Bylinky (napr. tymián, pažítka …)
Naša rada:
- Namiesto cherry paradajok môže použiť aj lúpané paradajky v konzerve
|
- Rúru si predhrejeme na teplotu 180 °C
- Ryby umyjeme, narežeme šikmými rezmi, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pokvapkáme šťavou z citróna
- Takto pripravené ryby odložíme na cca 25 minút do chladničky
- Zapekaciu misu vytrieme olivovým olejom, poukladáme do nej ryby, pokvapkáme ich olivovým olejom a upečieme do zlatista. Počas pečenia podlievame ryby šťavou z výpeku
- Na panvicu dáme olivový olej, pridáme na jemno nakrájanú cibuľku, plátky cesnaku a nakrájaný stonkový zeler a dobre orestujeme
- Do tejto zmesi ďalej pridáme paradajky, podlejeme vínom, osolíme, okoreníme, pridáme časť nasekaných byliniek a spolu podusíme
- Rybu po upečení posypeme zvyšnými bylinkami, podávame s uvarenými zemiakmi a pripravenou zeleninovou omáčkou
|
|
|
Pripravovali ste si už niekedy pražmu? Ak nie, tak dúfame, že vám naša pečená pražma bude chutiť.
Prajeme vám dobrú chuť.