pečená pražma

Pečená pražma: vyskúšajte na Vianoce

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Vianoce sa pomaly, ale isto blížia a my sme sa rozhodli, že vám prinesieme zopár zaujímavých receptov, ktoré by ste mohli vyskúšať. Pečená pražma je v porovnaní s kaprom či lososom rovnako zaujímavá, a preto začíname práve touto rybou. 

Pečená pražma: vyskúšajte na Vianoce

Táto ryba sa v našich končinách stáva pomerne obľúbeným typom morskej ryby, najmä vďaka výbornej chuti mäsa a malému obsahu kostí.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 4 pražmy
  • 130 g stonkového zeleru
  • 400 g cherry paradajok 
  • 60 ml bieleho vína
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • Šťava z 1 citróna
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Olivový olej
  • Bylinky (napr. tymián, pažítka …)

 

Naša rada:

  • Namiesto cherry paradajok môže použiť aj lúpané paradajky v konzerve

 

  1. Rúru si predhrejeme na teplotu 180 °C
  2. Ryby umyjeme, narežeme šikmými rezmi, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pokvapkáme šťavou z citróna
  3. Takto pripravené ryby odložíme na cca 25 minút do chladničky
  4. Zapekaciu misu vytrieme olivovým olejom, poukladáme do nej ryby, pokvapkáme ich olivovým olejom a upečieme do zlatista. Počas pečenia podlievame ryby šťavou z výpeku
  5. Na panvicu dáme olivový olej, pridáme na jemno nakrájanú cibuľku, plátky cesnaku a nakrájaný stonkový zeler a dobre orestujeme
  6. Do tejto zmesi ďalej pridáme paradajky, podlejeme vínom, osolíme, okoreníme, pridáme časť nasekaných byliniek a spolu podusíme
  7. Rybu po upečení posypeme zvyšnými bylinkami, podávame s uvarenými zemiakmi a pripravenou zeleninovou omáčkou

Pripravovali ste si už niekedy pražmu? Ak nie, tak dúfame, že vám naša pečená pražma bude chutiť.

Prajeme vám dobrú chuť.