Rakytník rešetliakový – citrónovník severu alebo „zázračná rastlina“
Rakytník rešetliakový je jedna z najliečivejších rastlín v našich zemepisných šírkach. Používali ju od dávnych čias na Sibíri, v čínskej, tibetskej a indickej medicíne. V tibetskej medicíne sa na liečenie využívajú nielen plody, ale aj korene, listy, kôra a kvietky. Volajú ju „zázračná rastlina“. Starovekí Gréci z nej vyrábali lieky pre vojakov a krmivo pre kone. Koňom, ktorým dávali rakytník rešetliakový sa rýchlo obnovovali sily a mali krásnu lesklú srsť.
Rakytník rešetliakový má široké spektrum liečebných vlastností a používa sa aj v kozmetike
Na liečenie sa využívajú plody, listy, kôra a vetvičky rakytníka.
Rakytník rešetliakový obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, B1, B2, B3, A, D, K (zvyšuje zrážanlivosť krvi), P (flavonoidy, najmä rutín), E, F (esenciálne mastné kyseliny), kyselina listová, karotén a karotenoidy, fosfor, vápnik, železo, mangán, fytoncídy, organické kyseliny, omega -3, -6, -9, -7 nenasýtené mastné kyseliny. Plody a kôra obsahujú serotonín, tzv. hormón šťastia, ktorý má dôležitú funkciu na normálnu funkciu nervového systému.
Mimoriadne liečivý je rakytníkový olej
Vyrába sa vylisovaním plodov rakytníka a má priaznivé účinky na sliznicu žalúdka a čriev, používa sa pri erózii krčka maternice, pri rádioterapii, popáleninách, ateroskleróze.
Zdravotné účinky
- podporuje imunitu, protizápalový, antibakteriálny
- liečenie respiračných ochorení, laryngitída, faryngitída (pri angíne a chrípke sa odporúča si kvapkať olej do nosa a zvnútra si vytierať hrdlo)
- normalizácia tráviacej sústavy.
- liečba vredov žalúdka a dvanástorníka (odvar z plodov)
- upravuje peristaltiku čriev (odvar z listov a vetvičiek)
- pri zníženej kyseline žalúdka (čerstvé plody a šťava)
- liečba reumatizma a podagry
- antisklerotické účinky. Je prospešný ako profylaxia aj liečba.
- pri poruchách štítnej žľazy.
- zvyšuje zrážanlivosť krvi
- normalizuje funkciu nervového systému, prostriedok proti stresu a na liečenie depresie
- chudokrvnosť a avitaminóza
- znižuje úroveň cholesterolu (olej)
- pri ožarovaní a rakovine pažeráka (užívať olej 1/2 PL 3x denne)
- zvyšuje tonus a pružnosť pleti, pomáha pri suchej pleti
- pri omrzlinách, popáleninách, hnisavých ochoreniach kože (odporúča sa prikladať čerstvé plody)
- pomáha pri liečbe kožných ochorení, rýchlejšie hojenie rán (odvar z listov a konárikov)
- podporuje liečbu áft, oparov, zápalov ďasien
- zlepšuje kvalitu vlasov, znižuje vypadávanie
Kontraindikácie
Rakytník rešetliakový by ste mali užívať striedmo, alebo úplne vylúčiť v nasledujúcich prípadoch:
- pankretitída (zápal podžalúdkovej žľazy)
- zápal dvanástorníka
- hepatitída
- akútne problémy s pečeňou, žlčníkom
- pri častých hnačkách
- močové kamene
Rakytníkový olej môžete používať pri liečbe vredov žalúdka a dvanástorníka, ale čerstvé plody a šťava z nich nie, nakoľko obsahujú veľa organických kyselín, ktoré zvyšujú vylučovanie kyseliny.
Prečítajte si aj Jarabina vtáčia – liečivé účinky a recepty
Recepty
Sirup z rakytníka
- 1 L šťavy z rakytníka, 1 kg cukru
- Šťavu rozohrejeme do 75 stupňov, postupne vsypeme cukor a premiešavame, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Hotový sirup vylejeme do sterilizovaných fliaš a zatvoríme prevarenými vrchnákmi.
Nevarený „džem“
1/
- 1 kg plodov z rakytníka, 800 g cukru
- Plody umyjeme, vysušíme a rozdrvíme (alebo prepasírujeme).
- Premiešame s cukrom a necháme niekoľko hodín až deň odstáť, kým sa cukor úplne nerozpustí. Občas premiešame.
- Rozdelíme do sterilizovaných pohárov a uzavrieme viečkami, ktoré sme predtým prevarili
- Môžme dať navrch ešte 1-1,5 cm vrstvu cukru (chráni pred plesňami)
2/
Rozdrviť plody tĺčikom a zmiešať v pomere 1:1 s cukrom a odložiť do chladničky
Prečítajte si recept –Vitamíny na zimu – nevarený džem z drobného ovocia
- 1 kg plodov z rakytníka, 800 g cukru
- Plody očistíme, umyjeme a vysypeme do hrnca (alebo nádoby z ohňovzdorného skla)
- Zalejeme malým množstvom vody a varíme, kým plody nezmäknú
- Po častiach pridáme cukor a varíme, kým nezhustne
- Horúci ho vylejeme do sterilizovaných pohárov a uzatvoríme
Šťava z prvého lisu
- Pripravuje sa v deň zberu plodov
- Plody treba prebrať, umyť, nechať vodu stiecť a zohriať ich na pare do 40 stupňov
- Prepasírujeme a prefiltrujeme, aby sme odstránili semienka
- Použijeme pre prípravu prírodnéj šťavy, džemu, alebo želé
Šťava z druhého lisu
- Drť z prvého lisu zalejeme vriacou vodou v pomere 200-500 ml na 1 kg drte
- Dôsledne premiešane a necháme odstáť 2 hodiny
- Odstredíme a môžme osladiť v pomere 600-800 g cukru na 1L šťavy
- Dáme na oheň, privedieme k varu a prefiltrujeme
- Šťavu zmiešame so šťavou z prvého lisu, rozlejeme do fliaš a pasterizujeme
Čaj zo suchých listov – proti skorbutu
- 5 g suchých listov zaliať pohárom vriacej vody
Odvar z plodov pri chorobách žalúdka
- 3 PL plodov sa zalejú 0,5 L horúcej vody a varíme na miernom ohni 10 minút
- 2-3 poháre denne
Odvar z listov a vetvičiek pri poruchách žalúdočno-črevného traktu, hnačke
- 1PL rozdrveného materiálu sa zaleje pohárom studenej vody, privedieme k varu a varíme 5 minút na miernom ohni.
- Necháme odstáť ešte 30 minút a precedíme.
Odvar z listov na reumatizmus, podagru a yníženie kyseliny močovej a šťavelovej
- 10 g listov zalejeme pohárom vriacej vody
Rakytníkový olej
1/ Čistý olej z čerstvých plodov – 100 %
- Rozdrvte čerstvé plody dreveným tĺčikom, vložte ich do sklenenej nádoby, zakryte vrchnákom a nechajte dusiť 2 dni v rúre pri teplote do 60 stupňov
- Po 2 dňoch nádobu vyberieme a vyzbierame oddelený olej
Ak máme veľké a šťavnaté plody môžme použiť nasledujúci recept
- Rozdrvte čerstvé plody dreveným tĺčikom, vložte ich do sklenenej nádoby a nechajte odležať niekoľko dní pri izbovej teplote na tmavom mieste
- Zbierame olej, ktorý vypláva napovrch
2/ Olej odšťavených plodov (napr. ak ste robili šťavu, alebo predchádzajúci recept)
- Plody umyte (aby sa zbavili organických kyselín, ktoré znižujú stabilitu pri uskladnení)
- Plody vysušte (pri teplote max 60 stupnov) a pomelte (napr. v kávovom mlynčeku)
- Prášok zalejte v pomere 1:2 olivovým, alebo slnečnicovým olejom zohriatym na 60 stupňov a dobre premiešajte
- Masu nechajte deň odstáť 1-2 dni za občasného premiešania
- Potom tekutinu zlejeme do novej nádoby s novou dávkou suchých plodov a znovu necháme odstáť
- Čím viackrát tento úkon zopakujeme, tým vyššia bude koncentrácia biologicky účinných látok v oleji
- Precedíme do flaše z tmavého skla, zatvoríme a odložime do chladničky
3/ Olej zo suchých plodov
- Pomelte suché plody v mlynčeku na kávu vysypte do vysypte do smaltovanej, alebo sklenenej nádoby a zalejte rastlinným olejo zohriatym do 40-50 stupňov
- Olej by mal prekrývať prášok o cca 0,5 cm
- Nádobu dáme na tmavé miesto na 5-6 dní a necháme odstáť pri občasnom premiešaní
- Potom olej zlejeme a zalejeme novú dávku prášku a postup zopakujeme
-
Scedíme a odložíme do chladničky
Prečítajte si aj Päťminútka z drobného ovocia
Rakytníkové maslo
- 400 ml rakytníkovej šťavy aj s drťou, 1 kg masla, 400 g cukru. Zniešať v mixéri zmäknué maslo s drťou a šťavou a postipne pridať cukor. Hotovú zmes uskladniť v chladničke. Takéto maslo má krásnu jasnooranžovú farbu a môžete ho použiť na chlieb, alebo pri príprave zákuskov
Želé cukríky – rakytník rešetliakový s agar-agar
- 400 g rakytníka, 240 g cukru, 1 ČL agar-agar, 200 ml vody, cukor na obaľovanie
- 1 kopcovitú ČL agar-agara namočíme na noc do 200 ml studenej vody
- Na ďalší deň dáme rakytník do hrnca, obaríme vriacou vodou, precedíme a ešte raz obaríme a vytlačíme z neho šťavu
- Pridáme 240 g cukru (je to pomer 1:1 k množstvu šťavy), privedieme k varu a varíme, kým sa cukor nerozpustí
- Namočený agar-agar dáme na oheň privedieme k varu a varíme cca 2 minúty
- Spojíme sirup s horúcim agarom, dobre premiešame a necháme trochu vychladnúť
- Formičky na ľad jemne vytrieme rastlinným olejom a rakytníkovy sirup s agarom rozlejeme
- Necháme vychladnúť pri izbovej teplote
- Cukríky vytiahneme z formičiek, necháme na mriežke vysušiť, cca deň a obalíme v cukre
Rakytník rešetliakový a jeho použitie v kozmetike
Vlasy
- Pri tenkých a suchých vlasoch použivame olej
- Pri mastných vlasoch odvar s použitím rakytníkovej šťavy
- Ak chcete spevniť vlasy použite odvar z plodov a listov – piť a vtierať do vlasov
- 2PL čerstvých plodov zaliať 1 pohárom vriacej vody a variť na miernom ohni 20 minút. Precediť a vlažný odvar vtierať do umytých vlasov a kože. Nezmývať. Vlasy sa budú lesknúť a prestanú vypadávať.
Pleť
- Hovorí sa, že ak budete denne piť pohár rakytníkovej šťavy so sladkou smotanou (1:1), alebo muštu, upevníte si imunitu, zlepšíte zrak, očistíte pečeň a bude to zároveň profylaxia pred vredmi a rakovinou a kožu budete mať pevnú a pružnú.