špaldový chlieb

Rýchly špaldový chlieb bez kysnutia

Print Friendly

Rýchly nekysnutý špaldový chlieb sme objavili po tom, ako sa nám doma minul chlebík a obchody boli zatvorené. Potrebovali sme ho rýchlo a recept na tento špaldový nám prišiel veľmi vhod. Zatiaľ čo tradičné chlebové recepty vyžadujú veľa trpezlivosti a dlhé čakanie kým riadne vykysnú, náš špaldový netreba miesiť a nekysne. Neobsahuje ani štipku bielej múky a z tohto univerzálneho cesta sa okrem chleba dajú pripraviť aj šikovné žemličky.

Rýchly nekysnutý špaldový chlieb

Všetko, čo budete na špaldový chlieb potrebovať, je pár základných ingrediencí, jedna varecha, misa a plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie. Recept vystačí na jeden menší chlebík alebo 6-8 malých žemličiek. Ak sa vám osvedčí, kľudne zdvojnásobte suroviny a prebytočný chlieb si zmrazte.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 500 g špaldovej múky
  • 8 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 3.5 – 4 deci vody
  • Rôzne semiačka (tekvicové, slnečnicové, ľanové)

 

 

  1. Najprv dobre premiešame suché prísady (múku, soľ a sódu), až potom pridáme olej a vodu. Nakoniec dosypeme semiačka a časť z nich môžeme použiť na dozdobenie.
  2. Všetko spolu zamiešame varechou, kým sa jednotlivé prísady dobre nespoja.
  3. Nezľaknite sa, cesto bude lepkavé a mazľavé, ale tak to má byť. Snažte sa nezahusťovať ho ďalšou múkou, aby nebolo príliš tuhé.
  4. Pripravte si plech a dajte naň papier na pečenie. Dobre si pomúčte ruky a z cesta rýchlo vytvarujte bochník, ktorý preneste na plech. (alebo si cesto rozdeľte na 6-8 častí a vyformujte malé žemličky).
  5. Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov asi 50 minút (pri žemliach uberte asi 10 minút z času pečenia).

špaldový chliebŠpalda:

  • je starý nešľachtený druh pšenice so zaujímavou orechovou chuťou
  • obsahuje vysoký podiel bielkovín, nenasýtené mastné kyseliny, zinok, horčík, vápnik, draslík a vitamíny B, A a E
  • patrí medzi tzv. hrejivé potraviny – prekrvuje organizmus
  • stimuluje imunitný systém a pôsobí regeneračne na bunky
  • je ľahko stráviteľná a býva lepšie znášaná alergikmi

Vyskúšajte aj výborné špaldové domáce bagetky.

Recept na rýchly nekysnutý špaldový chlieb si určite založte. Nikdy neviete, kedy sa vám zíde…

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dezerty a pečenie

zeleninové rizoto

Jedlá bez mäsa