Štedrovečerné menu bez mäsa
Podľa tradície ten, kto vydrží na Štedrý deň držať pôst až do slávnostnej večere, uvidí zlaté prasiatko. Aj štedrovečerné menu však pri troche snahy pripravíte bez mäsa. Chody večere variujte ľubovoľne podľa seba – či už ide o polievku, šalát alebo hlavný chod. Správnymi ingredienciami udržíte zdravý organizmus a zároveň posilníte imunitu.
Užitočné tipy ešte pred prípravou
Pokiaľ chcete zažiť zdravé Vianoce, pomôcť si môžete už spôsobom prípravy jednotlivých chodov. Stačí ak pri vyprážaných jedlách vymeníte panvicu za plech a jedlá si pripravíte v rúre. Namiesto klasického oleja použite olivový, ktorým potriete plech (prípadne papier na pečenie) a vrchnú časť jedla.
Ak si chcete udržať štíhlu líniu aj počas sviatkov, vyskúšajte jedlá pripravovať s tofu. Môžete ho použiť v sladkých aj slaných jedlách ako hlavnú ingredienciu, alebo ako základ do cesta. Vďaka vláčnej konzistencii je ľahko tvarovateľné a navyše sa prispôsobí chuti celého jedla.
Viaceré polievky, no jedna vyhráva
„Štartérom“ štedrovečernej večere býva kyslá alebo krémová polievka. Gazdiné často vyberajú medzi hrachovou, hríbovou a šošovicovou. V niektorých rodinách býva tiež zvykom podávať viacero druhov polievok naraz.
Slovenskou špecialitou je však kapustnica. Ak ju chcete pripraviť zdravšie, namiesto klobásy použite údené tofu, ktoré nakrájate na kocky a krátko na oleji opražíte. Okrem toho je postup prípravy v podstate rovnaký. Kyslú kapustu varte pod pokrievkou so sušenými hubami a zemiakmi približne pol hodinu, až kým kapusta nezmäkne. Na záver pridajte zásmažku, tofu, ľubovoľné koreniny a celú zmes premiešajte. Hotovú kapustnicu po chvíli odstavte a môžete podávať. Kompletný recept nájdete tu.
Ryba a šalát trochu inak
Najväčšou dilemou nie len vegetariánov, ale všetkých, ktorí chcú vo večeri vynechať mäso je jej posledný chod. Zdravou alternatívou sú napríklad zeler alebo šampiňóny obalené v riase a trojobale, ale napríklad tiež grilované tofu v marináde.
K tomu už takmer povinnou prílohou je zemiakový šalát. V ňom môžete kupovanú majonézu nahradiť po domácky vyrobenou sojanézou alebo si celý recept upravte podľa seba. Inšpirovať sa môžete napríklad vianočným šalátom s údeným tofu. Týmto receptom efektívne obmedzíte tuky a jedlo zásobíte mnohými vitamínmi a bielkovinami. Výhodou je takisto rýchla príprava.