Viete, aký zdravotný prínos má pre vás špargla?
Špargla je ľahko stráviteľná zelenina a vďaka veľkému množstvu cenných látok, ktoré obsahuje je považovaná aj za veľmi výnimočnú. Viete však, aký zdravotný prínos má v skutočnosti špargla pre náš organizmus?
Viete, aký je pôvod špargle?
Špargla pochádza zo Stredomoria a patrí medzi ľaliovité rastliny. Do Európy sa dostala v 16. storočí a od začiatku bola obľúbenou zeleninou – dokonca na kráľovských dvoroch.
Špargla je zdrojom:
- vitamínu A
- vitamínu B2
- vitamínu B6
- vitamínu C
- kyseliny listovej
- draslíka
- horčíka
- fytochemikálií (karotenoidy, flavonoidy)
Viete, čo ešte špargla obsahuje a aký to má zdravotný prínos pre váš organizmus?
-
obsahuje glutatión: látku, ktorá je súčasťou antioxidačnej ochrany rastliny a ktorá rovnako účinne môže chrániť aj človeka.
Páni: dajte si, špargľu, pretože glutatión a vitamín C dokážu regenerovať a udržať vitalitu spermii.
Dámy: dajte si špargľu tiež, pretože mužov pomáha chrániť nielen pred impotenciou, ale chráni ich aj pred kataraktou (šedým zákalom) a to je problém, ktorý postihuje aj vás!
-
obsahuje dosť vlákniny: tá spolu s ďalšími mierne laxatívnymi látkami špargle podporuje hygienu hrubého čreva. A k tomu všetkému, je takmer bezkalorická: 100g obsahuje len 100 kJ.
Čo by ste mohli vyskúšať?
RECEPT: Šparglové soté s kešu orechmi
Čo potrebujeme: | Postup: |
Zázvorová omáčka
|
Zázvorová omáčka
Dôležité upozornenie: Omáčku si pripravíme ako prvú, prelejeme ju do menšej misky, wok umyjeme a v ňom pripravíme tiež soté.
|
Prajeme vám dobrú chuť
Zdroj: MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Ambulancia klinickej výživy
Článok je dostupný tu: http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=254&Itemid=30