zinok potraviny

Na čo je nám zinok a v akých potravinách sa nachádza

Print Friendly

Minule sme vám predstavili vitamín D, ktorého prítomnosť v našom organizme je nepochybne veľmi dôležitá. Dnes vám predstavíme zinok a zároveň potešíme tých, ktorí majú radi červené mäso.   

Viete, čo je zinok a kde sa nachádza?

Zinok je stopový prvok, ktorý je v organizme súčasťou viac ako 200 rôznych enzýmov. Najviac zinku sa v organizme vyskytuje v pečeni, svaloch, kostiach, koži, nechtoch, vlasoch. Mužský organizmus obsahuje najviac zinku v prostate a najviac zinku stráca ejakuláciou.

Funkcie a účinky

  • optimálny metabolizmus cukrov
  • tvorba a metabolizovanie bielkovín
  • transport CO2
  • syntéza nukleových kyselín a hemoglobínu
  • antioxidačný – súčasť silného antioxidačného enzýmu SOD (superoxid dismutáza)
  • zlepšuje chuťové a čuchové vnemy (najmä pri chemo- a rádioterapii)

Zinok okrem toho spoľahlivo podporuje imunitu a nedávny výskum odhalil tiež jeho význam pre správne videnie a ochranu sietnice, kde je dôležitou súčasťou aktívnej látky rhodopsín.

V akých potravinách sa nachádza?

  • morské živočíchy a červené mäso, strukoviny (najmä sója, arašidy, pinto a strakatá fazuľa) a výrobky z nich, obilniny a celozrnné výrobky (biela múka obsahuje menej ako 20% pôvodného obsahu), orechy, tekvicové semená, huby, inaktívne pivovarské kvasnice (tebi droždie a pangamín), zelené vňate, zelená fazuľka

Dobré vedieť

Podiel zinku, ktorý sa z prijatej dávky vstrebáva do krvi, predstavuje asi 20 – 40 % a závisí od zloženia potravy. Zinok sa z potravín – podobne ako železo a kaortenoidy – lepšie vstrebáva po ich tepelnej úprave.

Terapeutické využitie

  • podpora imunity
  • podpora hojenia rán
  • akné
  • podpora liečby mentálnej anorexie
  • prevencia makulárnej degenerácie
  • podpora liečby reumatoidnej artritídy
  • ochrana spermií (predovšetkým u fajčiarov a obéznych mužov)
  • podpora liečby syndrómu poruchy koncentrácie a hyperaktivity u detí
  • podpora liečby Wilsonovej choroby (hromadenie medi v organizme)

Toxicita/Interakcie

Zinok je najmenej toxický stopový prvok. Ani dávky 10-násobne vyššie ako odporúčané, nespôsobia akútne poškodenie organizmu. Nadmerný príjem zinku však nie je vhodný a preto si skontrolujte zloženie prípravkov, ktoré používate – najmä, ak užívate viacero výživových doplnkov

  • dlhodobý nadmerný príjem zinku (vyše 40 mg/deň) môže spôsobiť:
    • deficit medi a železa (môže sa prejaviť anémiou)
    • poškodenie imunitných funkcii
    • zvýšenie hladiny LDL a zníženie HDL cholesterolu v krvi
  • akútny nadmerný príjem zinku vo forme sulfátu (vyše 2000 mg/deň) môže spôsobiť podráždenie tráviaceho systému – nauzeu, zvracanie hnačku

Čo by ste mohli vyskúšať?

RECEPT: Netradičný hovädzí guláš s haluškami

netradičný-hovädzí-guláš-s-haluškami

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa
  • 1 červená cibuľa
  • 3 PL olivového oleja
  • 250 g šampiónov (príp. iné druhy hríbov)
  • 1 bal. čili TOFU
  • 1 šálka červenej fazule
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Halušky:

  • 200 g špaldovej múky
  • 200 g pohánkovej alebo ovsenej múky
  • soľ
  • voda podľa potreby

 

 

  1. Do hrnca dáme olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a smažíme do zlatista
  2. Pridáme na kocky nakrájané hovädzie mäso, červenú fazuľu, osolíme, premiešame, zalejeme vodou a necháme variť
  3. Keď sú mäso a fazule polomäkké, pridáme nakrájané šampióny a celé to necháme dovariť
  4. Na konci varenia pridáme mleté čierne korenie a na jemno nesekanú petržlenovú vňať (v prípade potreby zahustíme škrobom z nastrúhaného zemiaka)
  5. Počas varenia si v miske zmiešame špaldovú, pohánkovú (príp. ovsenú) múku so soľou a vodou podľa potreby. V osolenej a vriacej vode si z cesta klasickým spôsobom pripravíme halušky
  6. V prípade, že máte záujem o štipľavejšiu chuť, pridajte čerstvé čili papričky

Prajeme vám dobrú chuť a využite príležitosť dostať zinok do svojho organizmu.

 

Zdroj: MUDr. Igor Bukovský, PhD

Ambulancia klinickej výživy

Celý článok je dostupný tu: http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=580