Vitamíny na zimu – nevarený džem z drobného ovocia
Zdravé recepty: Nevarený džem sa vyrába z čiernej a červenej ríbezle, rakytníka, egrešov, černíc, brusníc, malín, jahôd, čučoriedok. Vďaka tomu, že ovocie neprešlo ani minimálnou tepelnou úpravou, je takto bohatým zdrojom na vitamíny a minerály na zimu, čo určite ocení váš imunitný systém.
Toto ovocie obsahuje značné množstvo organických kyselín, vďaka ktorým sa dobre uchováva aj bez zdĺhavej tepelnej úpravy, sú len zaliate sirupom, alebo zmiešané s cukrom. Nevarený džem môžte použiť do čaju na sladenie, do koláčov, na detské kaše, do bielych jogurtov, alebo samostatne v malej mištičke.
Viac o význame byliniek pre zdravie tu: Liečivé rastliny – ich význam pre organizmus
Ako uchovať vitamíny – recepty na nevarený džem
Pravidlá pri práci, aby nevarený džem neskysol:
- Ovocie treba pred prípravou prebrať, očistiť a úplne vysušiť.
- Poháre aj vrchnáky musia byť dobre sterilizované. Poháre je dobré umyť v horúcej vode, do ktrorej sme pridali trochu sódy bikarbóny a potom sterilizovať v pare, alebo v rúre. Tiež je vhodné nechať vrchnáky prejsť 15-minútovým varom vo vode.
- Keď ovocie vyschne, vysypte ho do nádoby a rozdrvte. Môžte použiť drevený alebo kamenný tĺčik (tam vám môžu ostať aj kúsky ovocia a je to najšetrnejšie k vitamínom), mlynček (odporúča sa pri brusniciach, keďže majú hrubú kožu), alebo ponorný mixér.
- K ovociu sa pridáva kryštáľový cukor v prepočte 1,5 – 2 kg na kilo ovocia. Množstvo závisí od typu ovocia, cukornatosti. Najviac cukru vyžadujú jahody, maliny a egreš. Je to preto, že obsahujú veľa vody a málo cukru, alebo želírujúcich zložiek.
- Treba dôsledne premiešať masu, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Pred uzatvorením môžete pokryť džem vrstvou cukru (1-1,5 cm). Tým vytvoríte zátku, ktorá ochráni džem od plesne.
- Potrebné uchovávať na chladnom mieste – chladnička, studená pivnica, počas chladných dní môžete aj na balkóne. Pre obsah cukru „džem“ nezamrzne.
Ako majú chutiť vaše vitamíny, to je už na vás. My vám ponúkame tieto kombinácie na nevarený džem:
Pozrite si aj Posilnenie imunity: “päťminútka“ z drobného ovocia
Černice, ríbezle
- 1 kg ovocia
- 1,5 kg cukru
- Ovocie preberieme, umyjeme, vysušíme a dáme do hlbšej nádoby (hrniec, misa).
- Rozdrvte ich a pridajte cukor.
- Dôsledne premiešajte drevenou varechou
- Nechajte nádobu pri izbovej teplote 1-2 dni, občas premiešajte, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Keď sa cukor úplne rozpustí, preložte masu do sterilizovaných pohárov, zatvorte a odložte na chladné miesto.
Maliny, jahody, egreše
- 1 kg ovocia
- 2 kg cukru
- Ovocie preberiem, očistíme a usušíme.
- Rozdrvíme, pridáme ¼ cukru a necháme odstáť na 20-30 minút, aby sa cukor rozpustil.
- Pridáme ďalšiu časť cukru, premiešame a opäť necháme odstáť, aby sa cukor rozpustil.
- Opakujeme, kým nepoužijeme všetok cukor.
- Necháme odstáť „džem“ pri izbovej teplote niekoľko hodín.
- Vezmeme sterilizované nádoby s malým objemom a rozdelíme do nich „džem“ , uzatvoríme vrchnákom a odložíme na chladné miesto.
Brusnice
- Brusnice môžte skúsiť urobiť úplne bez cukru, nakoľko obsahujú silný prírodný konzervant (kyselinu benzoovú).
- Zalejte ju len prevarenou vychladenou vodou (0,5 L vody na 1 kg ovocia).
- Do vody môžte pridať škoricu a klinčeky.
Nevarený džem a v ňom chutne uchované vitamíny budú iste potešením pre celú rodinu.
Pozriete si aj ďalšie recepty z kategórie “ ako si pripraviť „…
Autor: Larisa Adámková, autorské práva vyhradené.
Zdroje: internet