Ponúkame vám recepty na tri šaláty, v ktorých využijete sezónnu zeleninu, výborne si pochutnáte a nadopujete sa tak potrebnými vitamínmi.
Február u nás nepatrí medzi vľúdne mesiace. Chlad, vietor a nedostatok slnka nám nedodávajú na nálade ani na zdraví a dochádzajú zásoby vitamínov v organizme. Nie náhodou sú v tomto mesiaci také časté epidémie.
Je dobré si spomenúť, z akej zeleniny a ovocia čerpali naši predkovia, keď v obchodoch nebol celoročný prístup k ovociu a zelenine. Boli to najmä zelenina spracovaná kvasením a konzerváciou (pickles, kvasená kapusta, nevarený džem) a uskladniteľná zelenina – kapusta, mrkva, cvikla, chren, jablká.
My vám ponúkame 3 výborné šaláty, ktorými si môžete doplniť vitamíny z prirodzených zdrojov. Základom sú mrkva, cvikla a kapusta.
Veľkosť zeleniny sa líši, aj preferencie oleja a octu, takže množstvá sú len orientačné a šalát si dotvoríte podľa vlastných preferencií. Namiesto klasickej majonézy, alebo smotany možete použiť sójovú majonézu.
Zimné šaláty – 3x inak
Arménsky šalát
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 300 g mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- vlašské orechy
- čierne olivy
- olej – podľa chuti – slnečnicový, olivový, sezamový, tekvicový
- kyslá smotana
- soľ
|
- Mrkvu nastrúhame, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájané orechy a celé olivy.
- Pridáme trochu oleja, kyslú smotanu, štipku soli a dobre premiešame.
- Šalát nechajte aspoň pol hodinu uležať, aby sa chute spojili.
- Šalát v miske môžete ozdobiť olivami a petržlenovou vňaťou.
|
Šalát Vinaigrette
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 1 cvikla
- 2 mrkvy
- 4 zemiaky
- 1 jablko
- 1 malá cibuľa
- 100 g kyslej kapusty
- 2 kyslé uhorky
- hrášok v konzerve
- soľ
- 2-3 PL slnečnicový olej (za studena lisovaný)
- jablčný ocot
|
- Uvaríme mrkvu, cviklu a zemiaky, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a ošúpeme.
- Uvarenú zeleninu, cibuľu, kyslé uhorky a jablko nakrájame na kocky.
- V nádobe zmiešame nakrájanú zeleninu, kyslú kapustu a hrášok, pridáme slnečnicový olej a soľ a premiešame.
- Ak je šalát málo výrazný, pridajte jablčný ocot.
Náš tip:
- Ak je kapusta veľmi kyslá, prepláchnite ju v studenej vode, vyžmýkajte a až potom pridajte do šalátu.
- K šalátu môžete pridať aj kyslú smotanu, jogurt alebo majonézu.
|
Kapustový šalát s jablkami
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 3 poháre najemno nakrájanej kapusty
- 1 nadrobno nakrájané červené sladké jablko
- 1 nadrobno nakrájané zelené kyslé jablko
- 1 nahrubo nastrúhaná mrkva
- 1 červená sladká paprika
- Zelená cibuľka
- Cukor, citrónová šťava, alebo jogurt (kyslá smotana, majonéza) podľa chuti.
|
- V nádobe zmiešame kapustu, jablká, mrkvu, červenú sladkú papriku a zelenú cibuľku.
- Osolíme a dobre v rukách premiešame. Kapusta pustí šťavu a zmäkne.
- Šalát možme len pokvapkať olejom, alebo v si v miske zmiešajte, cukor a citrónovú šťavu a zamiešame do zeleniny. Môžte pridať jogurt (kyslú smotanu, majonézu)
|
Aj keď recepty na šaláty vyzerajú jednoducho, vďaka kombinácii ingrediencií sú chuťovo výborné a sme si istí, že si pochutnáte.