šaláty

Vitamíny v zime – 3 x výborné šaláty

Print Friendly

Ponúkame vám recepty na tri šaláty, v ktorých využijete sezónnu zeleninu, výborne si pochutnáte a nadopujete sa tak potrebnými vitamínmi.

Február u nás nepatrí medzi vľúdne mesiace. Chlad, vietor a nedostatok slnka nám nedodávajú na nálade ani na zdraví a dochádzajú zásoby vitamínov v organizme. Nie náhodou sú v tomto mesiaci také časté epidémie.

Je dobré si spomenúť, z akej zeleniny a ovocia čerpali naši predkovia, keď v obchodoch nebol celoročný prístup k ovociu a zelenine. Boli to najmä zelenina spracovaná kvasením a konzerváciou (pickles, kvasená kapusta, nevarený džem) a uskladniteľná zelenina – kapusta, mrkva, cvikla, chren, jablká.

My vám ponúkame 3 výborné šaláty, ktorými si môžete doplniť vitamíny z prirodzených zdrojov. Základom sú mrkva, cvikla a kapusta.

Veľkosť zeleniny sa líši, aj preferencie oleja a octu, takže množstvá sú len orientačné a šalát si dotvoríte podľa vlastných preferencií. Namiesto klasickej majonézy, alebo smotany možete použiť sójovú majonézu.

Zimné šaláty – 3x inak

Arménsky šalát

šaláty

Čo potrebujeme: Postup:
  • 300 g mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vlašské orechy
  • čierne olivy
  • olej – podľa chuti – slnečnicový, olivový, sezamový, tekvicový
  • kyslá smotana
  • soľ
  1. Mrkvu nastrúhame, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájané orechy a celé olivy.
  2. Pridáme trochu oleja, kyslú smotanu, štipku soli a dobre premiešame.
  3. Šalát nechajte aspoň pol hodinu uležať, aby sa chute spojili.
  4. Šalát v miske môžete ozdobiť olivami a petržlenovou vňaťou.
Šalát Vinaigrette

šaláty

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 cvikla
  • 2 mrkvy
  • 4 zemiaky
  • 1 jablko
  • 1 malá cibuľa
  • 100 g kyslej kapusty
  • 2 kyslé uhorky
  • hrášok v konzerve
  • soľ
  • 2-3 PL slnečnicový olej (za studena lisovaný)
  • jablčný ocot
  1. Uvaríme mrkvu, cviklu a zemiaky, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a ošúpeme.
  2. Uvarenú zeleninu, cibuľu, kyslé uhorky a jablko nakrájame na kocky.
  3. V nádobe zmiešame nakrájanú zeleninu, kyslú kapustu a hrášok, pridáme slnečnicový olej a soľ a premiešame.
  4. Ak je šalát málo výrazný, pridajte jablčný ocot.

Náš tip:

  1. Ak je kapusta veľmi kyslá, prepláchnite ju v studenej vode, vyžmýkajte a až potom pridajte do šalátu.
  2. K šalátu môžete pridať aj kyslú smotanu, jogurt alebo majonézu.
 Kapustový šalát s jablkami

šaláty

Čo potrebujeme: Postup:
  • 3 poháre najemno nakrájanej kapusty
  • 1 nadrobno nakrájané červené sladké jablko
  • 1 nadrobno nakrájané zelené kyslé jablko
  • 1 nahrubo nastrúhaná mrkva
  • 1 červená sladká paprika
  • Zelená cibuľka
  • Cukor, citrónová šťava, alebo jogurt (kyslá smotana, majonéza) podľa chuti.
  1. V nádobe zmiešame kapustu, jablká, mrkvu, červenú sladkú papriku a zelenú cibuľku.
  2. Osolíme a dobre v rukách premiešame. Kapusta pustí šťavu a zmäkne.
  3. Šalát možme len pokvapkať olejom, alebo v si v miske zmiešajte, cukor a citrónovú šťavu a zamiešame do zeleniny. Môžte pridať jogurt (kyslú smotanu, majonézu)

Aj keď recepty na šaláty vyzerajú jednoducho, vďaka kombinácii ingrediencií sú chuťovo výborné a sme si istí, že si pochutnáte.