ZDRAVÉ RECEPTY: Tekvice hokkaido sú čoraz populárnejšie aj na Slovensku. Dajú sa nielen piecť a variť, ale aj zavárať. Zaváraná tekvica hokkaido má okrem iného blahodárny vplyv na činnosť srdca, obličiek a pomáha pri ochoreniach močového mechúra.
Zaváraná tekvica hokkaido: viete, ako si pripraviť?
Vyskúšajte preto naše 2 recepty na zavárané hokkaido, ktoré vám v čase zimy doplnia potrebnú dávku zinku, vápnika, horčíka, železa, ale aj antioxidantov.
Recept 1: tekvica hokkaido (na kocky)
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 2-3 kg tekvice hokkaido
- Poháre na zaváranie (podľa potreby)
- 900 g kryštálového cukru
- 1/2 citrodeka
|
- Tekvicu očistíme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kocky
- Do hrnca dáme vodu, pridáme citrodeko a nakrájanú tekvicu (tekvica musí byť ponorená)
- Tekvicu necháme odstáť v hrnci cca 2 hodiny a potom ju uvaríme (nesmieme ju však rozvariť)
- Tekvicu scedíme a dáme do vysterilizovaných pohárov a zalejeme nálevom, ktorý si pripravíme tak, že v litri vody uvaríme 900 g cukru
- Poháre s tekvicou dáme sterilizovať do vriacej vody
- Tekvicu necháme vychladnúť v hrnci, následne poháre vysušíme a poukladáme ich hore dnom
- Keď vychladnú, odložíme ich napr. do komory, kde nám vydržia minimálne 1 rok
|
|
|
Recept 2: tekvica hokkaido (strúhaná)
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 2-3 kg tekvice hokkaido
- Poháre na zaváranie (podľa potreby)
- Kôpor
- Ocot
|
- Tekvicu očistíme, odstránime jadierka a nastrúhame
- Nastrúhanú tekvicu dáme do hrnca, zalejeme vodou (tekvica musí byť ponorená) a necháme odstáť cca 2 hodiny
- Vyberieme ju z vody a necháme odstáť
- Do vysterilizovaných pohárov dáme kôpor a ČL octu
- Tekvicu vložíme do pohárov a zalejeme vodou asi 1 cm pod okraj pohára
- Poháre zaviečkujeme, vložíme do hrnca a dáme sterilizovať do vriacej vody (ďalej postupujeme podľa receptu 1, bod 6, 7)
|
|
|
Viac receptov s obsahom tekvica hokkaido si môžete pozrieť tu
Prajeme vám dobrú chuť