Zdravý jedálniček a DNA: mäso škodí, sója nie
Trápi vás zvýšená hladina kyseliny močovej? Premýšľate nad tým, ako si správne nastaviť svoj zdravý jedálniček? Zaujíma vás, ako je to s mäsom či sójou?
Na otázku, či zo stravy vynechať mäso, sóju alebo obe naraz odpovedá MUDr. Alexandra Frolkovičová, odborný garant projektu www.potraviny-pre-mna.sk.
Zdravý jedálniček a dna: mäso škodí, sója nie
Je známe, že puríny (látky, ktoré zvyšujú hladinu kyseliny močovej v krvi) sú prítomné v oboch potravinách. V starších odporúčaniach pre pacientov so zvýšenou hladinou kyseliny močovej, či dokonca dnou (ochorenie, pri ktorom na podklade ukladania kryštálov kyseliny močovej do kĺbov vznikajú bolestivé zápaly) sa odporúčalo obe potraviny zo stravy vynechať. Dnes je to už inak.
Posledné štúdie potvrdili, že škodlivé pre kĺby sú iba živočíšne zdroje purínov. Tých rastlinných sa nemusíme báť.
Podrobnejšie porovnanie “mäsa versus tofu” sa dočítate tu: mäso versus tofu: športovci, štítna žľaza a iné.
Zdravý jedálniček pri zvýšenej hladine kyseliny močovej musí byť rozmanitý a mal by obsahovať najmä kyselinu listovú. Dôležitým zdrojom kyseliny listovej je špargľa, vajcia, fazuľa, olejnaté semená, špenát či ľadový šalát.
Prečítajte si tiež:
Bráni sója absorbovaniu minerálov?
Sója – liečivé účinky (autor – MUDr. Alexandra Frolkovičová)
Preto vás budeme radi inšpirovať aj receptami na našej stránke. Za všetky recepty sme pre vás vybrali hneď 2:
Chrumkavá špargľa namiesto hranoliek
Celý recept je k dispozícii tu: chrumkavá špargľa namiesto hranoliek. Na tomto linku sa môžete dozvedieť viac o pozitívnom prínose špargle pre naše zdravie.
Ak máte chuť na špenátovú polievku, ale v zdravšej variante, určite vás zaujme práve tento recept:
Špenátová polievka s tofu
Celý recept je k dispozícii tu: špenátová polievka s tofu.
Veríme, že sa pre vás náš dnešný článok stal prínos, a že si svoj zdravý jedálniček nastavíte správne. Prajeme vám dobrú chuť.