Zeleninové rizoto s jesennou zeleninou
ZDRAVÉ RECEPTY: Príprava rizota je nielen najjednoduchšia, ale aj najrýchlejšia. Najmä vtedy, ak sa potrebujeme rýchlo najesť a nemáte dostatok voľného času. Zeleninové rizoto s využitím sezónnej a čerstvej zeleniny je plné vitamínov.
Zeleninové rizoto: najchutnejšia jesenná zelenina
Všetku zeleninu, ktorú nám jeseň prináša sme v tomto recepte využili. Kombinácia tekvice hokkaido, cvikle, bielej cibule, čerstvej bazalky, cesnaku, olivového oleja, celozrnnej ryže a parmezánu stojí určite za vyskúšanie.
Pozrite si aj ďalšie recepty s hokkaido
Čo potrebujeme: | Postup: |
|
|
V recepte sme použili celozrnnú ryžu namiesto bielej. Chcete vedieť prečo? Všetko dôležité sa dozviete v článku: biela ryža alebo ryža natural: neviete, ktorú si vybrať?
Zdravotné účinky: bazalka
- veľký obsah vitamínu C, minerálnych látok, silíc a trieslovín
- priaznivo pôsobí na tráviaci trakt, teda zvyšuje chuť do jedla, pôsobí proti nadúvaniu,
- povzbudzuje tráviacu činnosť
- odbúrava tuky a stimuluje tvorbu žlče
- zlepšuje metabolizmus
- prírodné antidepresívum, zmierňuje bolesti hlavy
- čistí močové cesty
- podporuje tvorbu materského mlieka
- antiseptikum – afty, zápal ďasien, zlé hojenie rán, zapareniny, zápal hrdla
Viac sa o bazalke dozviete v našom článku: bazalka – život s bylinkami.
Zdravotné účinky: cesnak
- podporuje činnosť imunitného systému
- redukuje symptómy prechladnutia až o 70%
- znižuje hladinu zlého cholesterolu
- pomáha v boji s vysokým krvným tlakom
- pomáha udržovať naše kosti zdravé
Veríme, že vám naše zeleninové rizoto bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.