Vonku je teplo a predstava vyprážaného rezňa je to posledné, čo vám príde na rozum pri slove „obed“. Ani klasické cestoviny nie sú úplne to pravé. Chýba im sviežosť, tak žiadaná v letných teplách. Ľahký zeleninový šalát je to pravé, čo si telo pýta.
Zeleninový šalát Caesar s chrumkavým Tofu a domácimi krutónmi
Kombinácia tofu a čerstvého rímskeho šalátu dochutená ľahkým dresingom robia tento zeleninový šalát ako svieži letný obed úplne ideálny!
Čo potrebujeme: |
Postup: |
Zeleninový šalát:
- 3 kusy rímskeho šalátu, opláchnutého, vysušeného a nasekaného
- ½ šálky strúhaného parmezánu
- 1 šálku domácich krutónov
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 balenie bieleho tofu
- 2 polievkové lyžičky sójovej omáčky
- Soľ a korenie
Dressing:
- 100 g tofu
- 2 malé strúčiky cesnaku
- ¼ šálky octu balsamico
- ¼ jablkového octu alebo bieleho vínneho octu
- šťavu z polovičky citróna
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica medu
- 1 polievková lyžica horčice
- ¼ šálky extra panenského olivového oleja
- soľ a korenie na dochutenie
|
- Nakrájajte tofu na asi 1,5 cm kocky a vložte do misy. Posypte tofu soľou a korením a premiešajte so sójovou omáčkou.
- Predhrejte panvicu na miernom ohni. Po 1-2 min pridajte olej a tofu (bez zvyšnej sójovej omáčky) na panvicu.
- Opekajte tofu 3-4 min, potom pár krát otočte kým sa neopečie zo všetkých strán. Trvá to približne 10 min.
- Vložte šalát, syr a krutóny do veľkej šalátovej misy. Polejte dresingom a premiešajte.
- Na vrch šalátu nasypte kocky tofu a pridajte ešte trochu dresingu pre výraznejšiu chuť.
Dressing:
- Vložte cesnak a tofu do mixéru a dobre rozmixujte.
- Pridajte ostatné ingrediencie a mixujte až kým nebude zmes hladká a krémová.
- Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa potreby.
|
Aby bol váš šalát farebnejší a sviežejší, môžete do neho pridať pokrájané cherry paradajky. Ich výrazná farba urobí zo šalátu pôžitok nielen pre chuťové bunky, ale poteší vás aj po vizuálnej stránke.