Zimný Slnovrat

Zimný Slnovrat a obdobie adventu

Print Friendly

Adventné obdobie a Vianoce majú svôj pôvod ešte v dobách, kedy boli ľudia úzko spätí s prírodou a podľa nej prirodzene prispôsobovali svoj život. Dôležité bolo pre nich predovšetkým Slnko, ktoré uctievali ako životodarnú energiu, a preto sa oslavovalo počas viacerých sviatkov v roku. V období adventu sa verilo, že v tomto čase bojujú o moc sily temna a svetla a vyvrcholilo to dňom, kedy nastáva zimný Slnovrat – znovuzrodenie Slnka.

Mnohé zvyky a povery pochádzajú ešte z obdobia Keltov, Germánov a starých Slovanov. Krátke dni a dlhé noci v ľuďoch vzbudzovali fantáziu a vyvolávali predstavy duchov, temných síl a stríg, ktorí škodili ľuďom a dobytku. Boli aj tzv. stridžie dni, ktoré začínali na Katarínu 25.11. a končili 21.12. Na ochranu sa preto vykonávali rôzne magické rituály – toto obdobie bolo plné ochrannej a ľúbostnej mágie a rôznych príkazov a zákazov.

Deň na Katarínu sa chápal ako začiatok zimy a bol to prvý stridží deň. Vyháňali sa strigy, jedol cesnak, do domu nesmela ako prvá vstúpiť žena, konali sa posledné zábavy pred adventom. Pre roľníkov to znamenal posledný deň, kedy sa voľne pásol dobytok.

Na Ondreja sa vykonávali veštby týkajúce sa budúceho partnera a vydaja. V tento deň boli zakázané ranné návštevy žien a práce v hore. Dievčatá sa venovali ľúbostnej mágii a snažili sa zistiť, kto bude ich vyvolený, veštilo sa z halušiek s lístočkami či z olova liateho cez kľúč.

Zimný slnovrat

Na Barboru chodili tzv. Barborky – dievčatá oblečené do bielych masiek chodili po domoch a trestali mužov varechou či metlou. Na sv. Barboru si odrežte vetvičku čerešne alebo jablone, ak do Štedrého dňa rozkvitne, do roka sa vydáte. Ak rozkvitne neskôr, budete si musieť na vydaj ešte počkať.

Lucia – s týmto stridžím dňom sa spájali ochranné zvyky a veštby. Nesmelo sa nič požičať, ani vrátiť. V tento deň sa čarovalo, aby sa dievčatá dozvedeli, za koho sa vydajú. Na desať lístočkov napísali mená chlapcov na jedenásty stará dievka a na dvanásty smrť. Lístočky sa uložili pod vankúš a každý deň sa jeden z nich spálil, bez pozretia. Posledný obsahoval veštbu.

Zimný Slnovrat (Kračún)

Vyvrcholením bol deň zimného slnovratu. Súviselo to s predlžovaním slnečného svitu. Pohania verili, že každý rok v noci z 24. na 25. decembra sa slnko znovu zrodí. Slávnosti slnovratu sa volali kalendy a boli spojené so spevom a sprievodmi. Slnku sa prinášali zvieracie obety a krv nechali vytiecť na zem aby sa zem prebudila a rodila. Pripravovali sa koláče v tvare slnka, obvykle naplnené makom, tvarohom, hrozienkami, orechami a medom.

Na zimný Slnovrat (Kračún) sa chodilo koledovať. Slovo koleda pravdepodobne pochádza z latinského calendae, čo znamená prvý deň v novom mesiaci. V tomto prípade to znamenalo začiatok nového solárneho roka. Pôvodne to boli dve ženy, jedna v otrhaných šatách (chudoba) a druhá v pekných (bohatstvo). Chodili prikryté plachtou a gazda si mal jednu vybrať. Podľa toho sa mu nasledujúci rok vodilo. K oslavám patrili aj oheň a masky, ktoré mali odplašiť zlé sily. Starí Slovania si navzájom priali dobro, boli presvedčení, že čím viac dobra prajú, tým viac sa im ho vráti.

V časoch Keltov (druidský sviatok ohňa) to bol sviatok ohňa. Spájali sa s ním magické obrady, z ktorých ostal ako symbol ihličnatý strom, ktorý plnil ochrannú funkciu.

Germáni zimný slnovrat slávili ako zrod boha hromu a oblohy.

Starí Rimania slávili saturnálie. Saturnus bol rímsky boh roľníctva. V tomto období sa nesmelo pracovať.

V Starom Egypte sa počas slnovratu konali oslavy po boku ľudí, ktorých chceli mať pri sebe.

Slovania nazývali tento sviatok Kračún, pravdepodobne od slova krátky. Veľký význam mali rôzne formy mágie, ktorými sa mala zabezpečiť ochrana pred démonmi a ochrana zdravia ľudí a dobytka, úroda, plodnosť.

Verilo sa, že počas adventného obdobia a slnovratu sa duše mŕtvych voľne pohybujú po našom svete. U Slovanov pri štedrovečernej večeri je zvykom prestierať aj zomrelým členom rodiny. Predkovia sa počas zimného slnovratu môžu objaviť aj v podobe neznámych ľuí, preto každý hosť musí byť pohostený.

Zvyky

cezmínaDo dnešného dňa sa zachovali zvyky, ktoré mali duchovný význam pri pohanských rituáloch. Mnohé z nich vznikli ešte v dobe Keltov a starých Slovanov:

Stromček – používali sa stálezelené rastliny ako imelo, cezmína, ihličie – symbolizovali vitalitu a odolnosť voči zlému.

Krájanie jablka – hviezda pri prekrojení jablka symbolizuje, že rodina bude nasledujúci rok zdravá.

Liatie olova – roztavené olovo sa lialo do vody a podľa tvaru zrazeniny sa veštila budúcnosť.

Oplátky – tak ako aj gule na stromčeku sú symbolom slnka

Prestieranie pre zosnulých – verilo sa, že duchovia predkov môžu prísť na spoločnú večeru v podobe hosťa.

Šupina – zabezpečuje dostatok financií

Imelo – je mu prisudzovaná magická moc. Zavesené v dome prináša šťastie a lásku, chráni pre zlými duchmi. U Starých Keltov symbolizovalo plodnosť.

Štedrák

Štedrák

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 žĺtok
  • trocha soli
  • 70 g cukru
  • 80 g masla
  • 20 g droždia
  • 3 dl mlieka
  • 1 vajce na potretie

 Orechová plnka:

  • 120g orechov
  • 80g práškového cukru
  • 1 dcl mlieka (vody)
  • vanilínový cukor
  • citrónová šťava

Maková plnka:

  • 120g maku
  • 80g práškového cukru
  • mletá škorica
  • mlieko (voda)

Lekvárová plnka:

  • 150 g slivkového lekváru
  • voda
  • 20g práškového cukru
  • mletá škorica
  • 1 lyžica rumu
  • malinová šťava

Tvarohová plnka:

  • 150g mäkkého tvarohu
  • 1 lyžica práškového cukru
  • vanilínový cukor
  • postrúhaná kôra z polovice citróna
  • citrónová šťava
  • 1 vajce
  • 1 lyžica hrubej múky
Postup:

  1. Z cukru, droždia a 1 dcl teplého mlieka pripravte kvások. V zvyšnom mlieku roztopte maslo. Keď kvások vybehne pridajte do múky štipku soli, mlieko s maslom a kvások a premiešavajte, kým sa suroviny nespoja. Treba vypracovať cesto, ktoré sa bude odliepať od stien. Potom ešte nechajte cesto na teplom mieste dobre vykysnúť (môže to trvať 1-2 hodiny).
  2.  Orechová plnka – zomleté orechy zmiešame s cukrom a malým množstvom mlieka (vody), chvíľu povaríme a dochutíme vanilínovým cukrom.
  3. Maková plnka – pomletý mak zmiešame         s cukrom a škoricou, rozriedime podľa potreby mliekom (vodou) a povaríme.
  4. Lekvárová plnka – slivkový lekvár rozvaríme s vodou, pridáme cukor, škoricu, malinovú šťavu, rum a všetko spolu premiešame.
  5. Tvarohová plnka – mäkký tvaroh zmiešame s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a žĺtok a všetko dobre premiešame. Nakoniec zľahka primiešame múku a tuhý sneh z bielkov. Ak je plnka hustá pridáme trochu smotany, ak riedka, pridáme strúhanku.
  6. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na 5 dielov a každý osobitne vyvaľkáme na tenko na kruhovú / obdĺžnikovú formu. Jeden diel preložíme do vymastenej formy, natrieme orechovou plnkou, prikryjeme druhým dielom a natrieme makovou plnkou, priložíme tretí diel, ktorý natrieme lekvárovou plnkou a prikryjeme štvrtým dielom, ktorý natrieme tvarohovou plnkou. Nakoniec zakryjeme posledným dielom cesta, povrch potrieme vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme pri 180 °C cca 45 minút (bez teplovzduchu – koláč by bol suchý). Krájame až celkom vychladnutý.

 

  •  Pre vzhľad koláča je treba dodržať striedanie svetlých (orech, tvaroh) a tmavých plniek (mak, lekvár).
  • Povrch koláča môžete ozdobiť pásmi cesta, ktoré ostali z vykrajovania. Aj tie treba pred pečením potrieť vajíčkom.

Hriate

hriato

Potrebujeme:

  •  60 g kryštáľového cukru
  • 60 g medu
  • 5 dl vody
  • 2,5 dl slivovice (vodky)
  • 2 klinčeky
  • kúsok celej škorice, vanilky
  • kôra z polovice citrónu (vcelku)
Postup:

  1. V hrnci skaramelizujeme cukor dožlta.
  2. zalejeme vodou a miešame, kým sa karamel nerozpustí.
  3. pridáme škoricu, klinčeky, vanilku a citrón a necháme povariť.
  4. Pridáme med, prehrejeme.
  5. Nakoniec pridáme slivovicu (vodku), zahrejeme po bod varu a horúce podávame.

Sú to pôvodné recepty našich predkov, ktorí počas roka žili striedmo, ale na sviatky si dopriali. Určite by sa dalo experimentovať s inými sladidlami ako je cukor a aj s inou múkou. Je to vec chuti. Takže či už budete oslavovať zimný Slnovrat, alebo Vianoce, hlavne si to užite v kľude a bez výčitiek. Veď na zdravé stravovanie máme ďalších 355 dní v roku.

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče