ako zdravo sladiť

Chcete vedieť ako zdravo sladiť? Poradíme vám … (1/2)

Print Friendly

V supermarketoch či v rôznych obchodíkoch zo zdravou výživou sa už dnes môžete stretnúť s naozaj bohatou ponukou sladidiel. Asi ste však postrehli, že medzi samotnými sladidlami sú pomerne veľké cenové rozdiely a preto si určite kladiete otázku, prečo je to tak? V dvoch nasledujúcich článkoch sa vám pokúsime zodpovedať základné informácie, aby ste vedeli ako zdravo sladiť.  

Chcete vedieť ako zdravo sladiť? Poradíme vám

Nakoľko sa blíži víkend, začneme tými menej používanými, aby ste mali čas si z nich aj niečo počas nasledovných voľných dní upiecť.

Javorový sirup

javorový sirup

Keď sa povie javorový sirup, prvé čo vás určite napadne je to, že pochádza z Kanady. Čo by ste však ešte mali vedieť?

  • jeho výroba je veľmi náročná, čo sa samozrejme odráža na vyššej cene
  • je považovaný za najzdravšie sladidlo, najmä vďaka vysokému obsahu živín
  • je bohatý na antioxidanty, ktoré účinne bojujú proti rakovine a cukrovke
  • zaujímavosťou je, že má aj antibakteriálne účinky
  • má vysoký obsah zinku a mangánu, ktoré podporujú srdce, imunitný systém a mužskú prostatu
  • je zdrojom vápnika, horčíka, železa, fosforu a vitamínov sk. B
  • dôležité tiež je, že obsahuje menej kalórií ako med

Recepty s obsahom javorového sirupu nájdete tu: javorový sirup

Stévia

stévia

Niektorí z vás o stévii už čo to počuli, iní ju dokonca vo svojej kuchyni už aj používajú. Čo sme však o stévii ešte nepovedali?

  • je 30 – 50 x sladšia ako rafinovaný cukor
  • zelené listy alebo prášok je prírodne nespracované sladidlo, ktoré sa hodí najmä na ochutenie čajov a nápojov
  • bežne dostanete kúpiť tzv. biely prášok, ktorý je 300 x sladší ako cukor (dostať sú priamo aj tzv. stéviové tabletky = v podobnom obale ako sladidlo pre diabetikov)
  • je k dispozícii aj v tekutej forme, vďaka čomu sa hodí do receptov, kde sa bežne používa napr. javorový sirup, agávový sirup …
  • je výborná nielen pre diabetikov, ale aj pre ľudí s kvasinkovými ochoreniami a rakovine

Viac sa o zdravotnom prínose stévie na naše zdravie + recepty dočítate tu: stévia

Kokosový cukor

kokosový cukor

Keď sa povie kokos, všetci hneď vedia o čom je reč. Avšak len málokto vie, že existuje aj tzv. kokosový cukor, ktorý sa získava z kvetov kokosovej palmy. Viete, v čom je jedinečný?

  • nektár sa zbiera ručne, následne sa pomaly zohrieva, aby sa odstránila prebytočná vlhkosť
  • v porovnaní s klasickým cukrom je o niečo menej sladký, nie je tak chrumkavý a už vôbec necítite, že je to kokos
  • je k dispozíci aj v tekutej forme
  • má kávovo-karamelovú príchuť a v porovnaní s trstinovým cukrom má jemnejšie kryštáliky
  • je dobrým zdrojom draslíka, horčíka, železa a zinku
  • je tiež zdrojom vitamínu C a vitamínov sk. B
  • je vhodný aj pre diabetikov

Veríme, že sme vám v našej prvej časti článku o cukroch zodpovedali otázku: ako zdravo sladiť a tiež dúfame, že si čoskoro prečítate aj náš druhý článok.

Pokračovanie: Chcete vedieť ako zdravo sladiť? Poradíme vám … (2/2)