Neboli by to poriadne Vianoce, keby na stole nerozvoniavali linecké koláčiky. Tieto drobné pečivká, plnené lekvárom a posypané cukrom sú obľúbené celý rok, najmä však na sviatky vianočné. Receptov je mnoho, my sme pre vás otestovali špeciálny, bez klasickej múky.
Linecké koláčiky bez lepku
Skombinovali sme v nich mandľovú a ryžovú múku a výsledok? Jemné, chutné a bez lepku. Naplňte si tieto linecké koláčiky svojim obľúbeným lekvárom a rozdiel oproti tradičným z klasickej múky takmer ani nespoznáte.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 60 g rastlinného tuku
- 100 g mandľovej múky (resp. jemno pomletých a preosiatych mandlí)
- 100 g bielej hladkej ryžovej múky (prípadne odskúšajte kokosovú múku, v kombinácii s mandľovou dodá lineckým koláčikom zaujímavú chuť)
- Pol ČL kypriaceho prášku
- Štipka soli
- 50 g trstinového cukru (ak dávate kokosovú múku, odporúčame použiť ako alternatívne sladidlo kokosový cukor, treba ho však dať asi 70 g)
- 1 celé vajce
- 1 ČL tekutého vanilkového extraktu
- Lekvár na plnenie, prípadne práškový cukor na posypanie (nemusí byť)
Náš tip:
- ak chcete použiť kúpený strúhaný kokos, odporúčame ešte ho rozmixovať nadrobno, aby sme dosiahli čo najjemnejši múčku
|
- V mise zmiešame suché prísady, mandľovú a ryžovú múku, kypriaci prášok, soľ.
- Mixérom vymiešame do bledej peny cukor, vajce, pridáme zmäknutý rastlinný tuk a vmiešame ho a potom pridáme vanilkový extrakt.
- Znížime otáčky na mixéri a pomaly prisýpame múčnu zmes, až kým nám nevznikne drobivé cesto.
- Cesto vyberieme z misy a ručne ho ešte spracujeme do kompaktnej zmesi. V prípade potreby pridáme trochu múky, aby sa nelepilo.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odpočívať v chladničke aspoň hodinu. Tento krok je dôležitý na to, aby sa jednodlivé chute riadne premiešali a zároveň, aby sa cesto „stabilizovalo“ a nebolo lepkavé. Bude sa s ním lepšie pracovať.
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske asi na 0.5 cm a vykrajujeme koláčiky.
- Pečieme v rozohriatej rúre na nízkej teplote na 170 stupňoch asi 10-12 minút.
- Koláčiky sú po dopečení tuhšie, odporúčame ich po vychladnutí naplniť lekvárom a nechať v uzavretej krabici odstáť do druhého dňa.
|
Zaujal vás dnešný bezlepkový recept na linecké koláčiky? Sledujte nás a zbierajte naše klasické vianočné recepty so štipkou inovácie. Každý týžden vám prinesieme do zbierky odskúšané a veľmi chutné sviatočné koláčiky.
Vyskúšajte aj netradičné raw recepty
Inšpirujte sa našimi receptami bez múky
Cestoviny a pizza
Jedlá bez mäsa
Dezerty a koláče