Nájdite kúzlo lokšových plniek
Lokše sú v podstate iba zo zemiakov a samotné nemajú výraznú chuť. Práve preto sú tak vďačným základom pre najrozmanitejšie plnky. Upečené a omastené lokše môžete naplniť slanými aj sladkými plnkami, ktoré z nich urobia typickú jesennú maškrtu. Stačí si vybrať tú správnu a z tradičného receptu vznikne pochúťka, ktorej sa nebudete môcť nabažiť.
Syr, špenát alebo iba nátierka
Zmes z taveného syra, masla a smotany osloví v lokši každého milovníka jedla. Má kyslastú chuť, ktorej intenzitu si môžete prispôsobiť podľa seba. Super chuťovou bodkou na záver je pokrájaná cibuľka, čierne korene a trocha horčice.
Zdravšou, no rovnako chutnou alternatívou slanej plnky je rozmixovaný špenát s riccotou. Tieto zdravé pochúťky výborne dopĺňa pokrájaný strúčik cesnaku, strúhanka a štipka soli. Naplnenú lokšu servírujeme s čerstvou alebo gratinovanou zeleninou.
Najjednoduchším variantom plnky však zostáva nátierka. V lokšiach skvelo vynikajú rastlinné nátierky s príchuťou Hummus či Paštétová. Vďaka tomu, že neobsahujú žiaden cholesterol ani konzervačné látky sa pri plnení obľúbených lokší nemusíte nijako obmedzovať.
Na sladko je najlepší mak a orechy
Fajnšmekri, ktorí chcú jedlo pripraviť na sladko, môžu skúsiť kombinácie s makom alebo strúhanými orechmi a spojiť ich s lekvárom a džemom.
S makom najlepšie ladí klasický slivkový lekvár, najlepšou voľbou pri orechoch je marhuľový alebo pomarančový džem. Mak a orechy do džemu buď priamo vmiešavame, alebo nimi lokšu spolu s práškovým cukrom iba jemne posypeme.
Chutná lokša trochu inak
Experimentovať nemusíte len s plnkami. Netradične a zaujímavo môžete pripraviť aj lokšové cesto. Okrem uvarených zemiakov a hladkej múky doň pridajte tiež postrúhanú mrkvu alebo inú zeleninu.
V tomto prípade je vhodnou plnkou kyslá kapusta s kúskami tofu. Tieto ingrediencie chuť pripraveného cesta neprekryjú, ale naopak ju skvelo doplnia.