rizoto

Pečené rizoto s domácim pestom

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Dnes sme si pre vás pripravili recept na pečené rizoto s domácim pestom. Asi sa nenájde nikto, kto by ho nemal rád. Pripravujeme ho na rôzne spôsoby nielen v lete, ale aj v zime. Je ľahké na prípravu, na trávenie a vždy nás zasýti.

Pečené rizoto s domácim pestom

Príprava tohto receptu na rizoto je síce trochu časovo náročnejšia, na druhej strane je však zdrojom vitamínov, ktoré v tomto ročnom období potrebujeme. Kombinácia ryže, domáceho pesta, orechov a parmezánu je jednoducho chuťovo neodolateľná.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1/2 šálky  vlašských orechov
  • 4 PL olivového oleja
  • 1 bazalkové tofu
  • 1 stredne veľká nakrájaná cibuľa
  • 1 šálka ryže arborio
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 šálka nasekanej petržlenovej vňate
  • 3 PL nasekanej pažítky
  • 2 šálky nasekaných kelových listov
  • 2 PL masla
  • Nastrúhaný parmezán podľa chuti
  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov C. Vlašské orechy polámeme na menšie kúsky, dáme na plech a v rozohriatej rúre ich pečieme cca 8 – 9 minút, následne necháme vychladnúť.
  2. Do väčšej panvice (vhodnej na použitie v rúre) dáme 2 PL oleja, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni smažíme do mäkka.
  3. Pridáme ryžu, soľ a mleté čierne korenie a za stále miešania restujeme cca 5 minút.
  4. Pridáme víno a za stáleho miešania varíme dovtedy, kým sa neodparí. Pridáme 2 šálky vriacej vody, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Privedieme k varu, zakryjeme vrchnákom a pečieme v rúre dovtedy, kým sa voda neodparí (cca 18 – 20 minút).
  5. Cesnak s orechmi rozmixujeme v kuchynskom robote, pridáme petržlenovú vňať, bazalkové tofu, pažítku, polovicu kelových listov, 2 PL oleja a 1/4 šálky studenej vody. Všetko spolu dobre rozmixujeme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
  6. Panvicu vyberieme z rúry, pridáme 3/4 šálky vriacej vody a dobre premiešame. Pridáme hotové pesto, maslo, parmezán a zvyšné kelové listy a premiešame.
  7. Rizoto podávame posypané orechmi a parmezánom.

Zdravotné účinky: parmezán

rizoto

 

 

 

  • je zdrojom vápnika, ktorý udržuje vaše kosti zdravé
  • vďaka vitamínu A udržuje vašu kožu a zuby zdravé
  • je vhodný najmä pre deti a mladistvých
  • je vhodný pre tých, ktorých organizmus netoleruje laktózu = mliečny cukor

Do domáceho pesta sme použili aj bazalkové tofu, ktoré je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín a ktorého konzumácia je vhodná aj pre deti: sója a deti

rizoto

Prajeme vám dobrú chuť a veríme, že vás náš recept na pečené rizoto s domácim pestom naozaj poteší.