bielkový suchár

Pečieme na Vianoce – bielkový suchár s orieškami

Print Friendly

Pri vianočnom pečení vždy ostanú navyše nejaké bielka alebo žĺtky. Ak neviete, čo s bielkami, vyskúšajte s nami jednoduchý recept na bielkový suchár s orieškami. Je to už klasický recept, ktorý robili aj naše babičky a ako deti sme ich milovali.

Pečieme na Vianoce – bielkový suchár s orieškami

 

bielkový suchár
Bielkový suchár môžete robiť s viacerými druhmi orieškov. Nám najviac chutí kombinácia lieskovcov a mandlí. Pre pečením ich ani nemusíte zbavovať šupky – uvidíte, že v suchári vytvára veľmi peknú kresbu a šupka nebude vadiť. A keď budete piecť, predstavte si ako sedíte pri vianočnom stromčeku s rodinou alebo priateľmi, pijete horúci voňavý čajík a chrumkáte tento bielkový suchár s orieškami :)
Čo potrebujeme: Postup:
  • 150 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 60 g lieskových orieškov
  • 60 g mandlí
  • 5 bielkov
  • tuk na vymastenie formy – srnčí chrbát
  1. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov.
  2. Formu srnší chrbát dôkladne vymastíme maslom.
  3. Z bielkov vyšľaháme sneh.
  4. Pridáme cukor a múku a už len jemne ručne premiešame.
  5. Na záver vysypeme mandle a lieskové oriešky.
  6. Vylejeme do formy a dáme piecť na 180 stupňoch cca 25 – 30 minút.
  7. Po upečení (povrch by mal mať jemne ružový a okraje by sa mali trochu oddeľovať od formy) zabalíme suchár do alobalu a necháme vychladiť do druhého dňa.
  8. Na druhý deň narežeme bielkový suchár ostrým nožom na tenké plátky a poukladáme ich na papierom na pečenie vystlaný plech.
  9. Sušíme pri teplote 130 stupňov 25 minút, otočíme na druhú stranu a ešte raz presušíme.
  10. Sucháre majú ostať svetlé až jemno ružové a musia byť dobre usušené.
 Vyskúšajte aj naše ďalšie vianočné recepty:

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty :

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče