Plnená paprika s mäsom je každému dobre známa. My sme vyskúšali ľahšiu verziu – pre tých, ktorým sa mäso do jedálnička nie vždy hodí alebo ho nemajú poruke.
Plnená paprika s tofu a omáčkou marinara
Naša plnená paprika obsahuje suroviny ľahšie na trávenie a výsledok je minimálne rovnako chutný ako pri tradičnom recepte – plnená paprika s tofu. Navyše, omáčka marinara, plátky rajčiny a mozzarella jej chuť urobia ešte zaujímavejšou.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
(na 4 porcie)
- 1 šálka hnedej ryže
- 2 šálky vody
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 drvený strúčik cesnaku
- 340g tofu nakrájaného na malé kocky kocky alebo nastrúhané
- 1 ¾ šálky omáčky marinara (omáčka marinara sa pripravuje podľa receptu nižšie)
- Soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
- 2 veľké červené a 2 veľké oranžové papriky
- 2 šálky nahrubo nastrúhanej mozzarelly
- 8 plátkov rajčín
|
- V hrnci domäkka uvarte ryžu.
- Z papriky zrežte vrch a vnútro vyčistite. Vrch papriky použijete ako „pokrievku“.
- Zohrejte olivový olej v panvici na strednú teplotu a primiešajte cesnak a tofu. Osmahnite cca 5 minúu a pridajte ¼ šálky omáčky marinara, dochuťte soľou a korením. Pokračujte vo varení a miešajte ešte 5 minút.
- Predhrejte rúru na 180°C
- Použitím lyžice vtlačte do každej polovice papriky ryžu, zakryte ju omáčkou marinara a mozarellou. Potom do každej polovice vložte tofu a navrch položte jeden plátok rajčiny a posypte zvyšnou mozzarellou. Zakryte vrchom papriky a uložte plnené papriky na pekáč pokvapkaný olejom.
- V predhriatej rúre pečte 25 minút pri teplote 180 stupňov, až kým sa syr neroztopí .
|
Ak vám viac chutia výraznejšie, korenistejšie jedlá, pridajte do zmesi s tofu počas varenia viac cesnaku, čerstvú pokrájanú bazalku, chilli a ½ šálky bieleho vína. Aby bola chuť rovnomernejšia, môžete najprv zmiešať ryžu, zmes s tofu a omáčku marinara a až potom naplniť papriku a posypať syrom.
Omáčka Marinara
Príprava domácej omáčky marinara je rýchla a jej chuť je neporovnateľne lepšia ako chuť najlepšej omáčky zo supermarketu. Všetky triky na prípravu jasnočervenej omáčky so sviežou chuťou – akoby vám ju priniesli na stôl priamo z južného Talianska, nájdete v tomto recepte. Použite radšej hlbšiu panvicu namiesto hrnca – voda sa odparuje rýchlo, takže rajčiny sú iba prepečené, keď kaša zhustne.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 1 veľká plechovka zaváraných rajčín
- ¼ šálky extra-virgin olivového oleja
- 7 strúčikov cesnaku, ošúpaných a nakrájaných na kúsočky
- Malá sušená čili paprička alebo mletá červená paprika
- 1 čajová lyžička soli
- 1 veľká čerstvá vetvička bazalky, alebo ¼ čajovej lyžičky sušeného oregana
|
- Dajte rajčiny do veľkej misky a rozdrvte ich rukami.
- Vypláchnite plechovku šálkou vody aby ste získali všetku rajčinovú šťavu a odložte. Netreba pridávať viac vody, aby omáčka nebola príliš riedka.
- Vo veľkej panvici na miernom ohni zohrejte olej a pridajte cesnak.
- Keď začne cesnak naberať farbu (nenechajte ho zhnednúť), pridajte rajčiny a odloženú vodu z plechovky. Pridajte čili alebo červenú papriku, oregano a soľ. Premiešajte.
- Položte bazalku na hladinu, nechajte zvädnúť (aby sa uvoľnila jej aróma) a potom ju ponorte do omáčky. Varíme asi 15 minút kým nezhustne a olej na povrchu nie je tmavo oranžový. Ak používate aj oregano, kontrolujte chuť každých 10 minút a podľa potreby pridávajte oregano a soľ.
|
Omáčka marinara má veľa rôznych použití. Dá sa použiť ako základ pre polievku, ako omáčka na pizzu, k cestovinám, alebo aj k jedlám ako je táto plnená paprika.
Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše tofu recepty.
Cestoviny a pizza
Jedlá bez mäsa
Dezerty a koláče