Uznávame, že tento recept nie je tak úplne ľahký. Ani na prípravu ani na trávenie. Ale patrí k Slovensku a obzvlášť k zimnému obdobiu. Kapustníky sa pripravujú na slano aj na sladko. A toto je práve výborný recept na sladko. Doteraz nikto neodolal, dokonca aj vyberavé deti ich milujú. Len im nehovorte, že je v tom kapusta :) (naša skúsenosť)
Tradičné babičkine kapustníky na sladko
Kapustníky sa pripravujú z kysnutého cesta. Nemusíte sa báť, ešte sa nestalo, že by nevyšli. Maximálne, ak ich necháte málo vykysnúť budú trošku tvrdšie, ale aj tak veľmi chutné.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 600 g polohrubej múky
- 30 g práškového cukru
- 2 vajíčka
- 80 g masla
- na hrot noža soľ
- 3 dcl teplého mlieka
- 1 lyžička cukru
- 25 g droždia
- tuk na vymastenie plechu
Plnka:
- 1 malá/stredne veľká hlávka bielej kapusty
- masť
- práškový cukor
- škorica
Tip:
- cesto nesmie byť suché, inak sa bude zle rozťahovať
- takto by mal vyzerať kapustník predtým ako ho dáte do rúry
|
- Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov a plech vymastíme olejom alebo tukom.
- Z droždia, teplého mlieka a lyžičky cukru si pripravíme kvások.
- V mise zmiešame múku, práškový cukor, vajíčka, roztopené maslo a soľ.
- Pridáme kvások dobre spracujeme a necháme cesto v vykysnúť prikryté na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a mierne vyvaľkáme. Malo by ostať cca 2-3 cm hrubé.
- Narežeme si z neho kúsky a rukami ho rozťahujeme, najlepšie do kruhu. Ak sa cesto trhá alebo lepí, jemne si potrite ruku olejom. Bude sa lepšie vyťahovať.
- Naplníme vychladnutou plnkou, zabalíme a uložíme na vymastený plech.
- Na plech u ich ešte trochu potrieme olejom a vidličkou „rozťapkáme“ na placku.
- Dáme upiecť do ružova – cca 20 minút.
- Po upeční kapustníky treba ešte raz potrieť olejom / tukom alebo mliekom, aby neboli suché.
- Plnka: Kapustu najemno nakrájame, osolíme a na tuku udusíme do mäkka. Môžete aj trochu podliať vodu, ale na konci dusenia, by voda už v hrnci nemala byť. Nakoniec primiešame práškový cukor a škoricu podľa chuti. Necháme vychladnúť.
|
Ak radi používate zeleninu pri pečení vyskúšajte aj:
Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:
Cestoviny a pizza
Jedlá bez mäsa
Dezerty a koláče