kapustníky

Tradičné babičkine kapustníky na sladko

Print Friendly

Uznávame, že tento recept nie je tak úplne ľahký. Ani na prípravu ani na trávenie. Ale patrí k Slovensku a obzvlášť k zimnému obdobiu. Kapustníky sa pripravujú na slano aj na sladko. A toto je práve výborný recept na sladko. Doteraz nikto neodolal, dokonca aj vyberavé deti ich milujú. Len im nehovorte, že je v tom kapusta :) (naša skúsenosť)

Tradičné babičkine kapustníky na sladko

Kapustníky sa pripravujú z kysnutého cesta. Nemusíte sa báť, ešte sa nestalo, že by nevyšli. Maximálne, ak ich necháte málo vykysnúť budú trošku tvrdšie, ale aj tak veľmi chutné.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 600 g polohrubej múky
  • 30 g práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • 80 g masla
  • na hrot noža soľ
  • 3 dcl teplého mlieka
  • 1 lyžička cukru
  • 25 g droždia
  • tuk na vymastenie plechu

Plnka:

  • 1 malá/stredne veľká hlávka bielej kapusty
  • masť
  • práškový cukor
  • škorica

Tip:

  • cesto nesmie byť suché, inak sa bude zle rozťahovať
  • takto by mal vyzerať kapustník predtým ako ho dáte do rúry

 

  1. Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov a plech vymastíme olejom alebo tukom.
  2. Z droždia, teplého mlieka a lyžičky cukru si pripravíme kvások.
  3. V mise zmiešame múku, práškový cukor, vajíčka, roztopené maslo a soľ.
  4. Pridáme kvások dobre spracujeme a necháme cesto v vykysnúť prikryté na teplom mieste.
  5. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a mierne vyvaľkáme. Malo by ostať cca 2-3 cm hrubé.
  6. Narežeme si z neho kúsky a rukami ho rozťahujeme, najlepšie do kruhu. Ak sa cesto trhá alebo lepí, jemne si potrite ruku olejom. Bude sa lepšie vyťahovať.
  7. Naplníme vychladnutou plnkou, zabalíme a uložíme na vymastený plech.
  8. Na plech u ich ešte trochu potrieme olejom a vidličkou „rozťapkáme“ na placku.
  9. Dáme upiecť do ružova – cca 20 minút.
  10. Po upeční kapustníky treba ešte raz potrieť olejom / tukom alebo mliekom, aby neboli suché.
  11. Plnka: Kapustu najemno nakrájame, osolíme a na tuku udusíme do mäkka. Môžete aj trochu podliať vodu, ale na konci dusenia, by voda už v hrnci nemala byť. Nakoniec primiešame práškový cukor a škoricu podľa chuti. Necháme vychladnúť.

Ak radi používate zeleninu pri pečení vyskúšajte aj:

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče