Treska: s červenou kapustou a feniklom
ZDRAVÉ RECEPTY: Obdobie, ktoré nám dopraje stále menej a menej slnka sa blíži. Vitamínu D si do organizmu môžeme doplniť nielen kvalitnými výživovými doplnkami, ale najmä vhodnou stravou. Treska v kombinácii s aktuálne dostupnou zeleninou sú pre vás vynikajúcou voľbou.
Treska: s červenou kapustou a feniklom
Čerstvej treske, morskej soli, koreniu, limetke, červenej kapuste, cibuli a paprike v kombinácii s feniklom určite odolá len málokto z vás. Ak ste fenikel ešte nekonzumovali, dusený, pečený či grilovaný chutí naozaj výbore, skúste.
Čo potrebujeme: | Postup: |
|
|
Ak máte radi fenikel tak ako aj my, pečený losos plnený bylinkami a grepom by vás mohol tiež inšpirovať. Ak nie losos, tak aj šalát z quinoy a čerstvej zeleniny by určite stál za hriech.
Prečo je dôležité konzumovať vitamín D?
Je skupinou látok rozpustných v tukoch. Tri hlavné formy (kalciferol – D1, ergokalciferol – D2 a cholekalciferol – D3) predstavujú provitamín, z ktorého v pečeni a obličkách postupne vzniká definitívna účinná forma (hormón) – kalcitriol. K hlavným funkciám kalcitriolu v organizme človeka patrí:
- regulácia hladiny vápnika v krvi (podporuje vstrebávanie v čreve, podporuje rezorbciu vápnika z kostí a pod.)
- účasť pri delení buniek (vitamín D má protirakovinový účinok)
- regulácia činnosti imunitného a nervového systému
Viac informácii o tom, kde sa vitamín D nachádza, aké je jeho terapeutické využitie a omnoho viac sa dočítate v článku: vitamín D a všetko o ňom.
Veríme, že vám naša treska s červenou kapustou a feniklom bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.